Hyppää sisältöön

Ilmatäytteinen liukumäki kaatui lastentapahtumassa: "Vastuu turvallisuudesta on järjestäjällä"

Yksi kesätapahtumaan osallistuneista lapsista putosi sunnuntaina mereen, kun ilmatäytteinen liukumäki kaatui Raumalla. Liukumäessä oli tapahtumahetkellä liikaa lapsia. Onnettomuustutkintakeskus muistuttaa, että vastuu turvallisuudesta on aina tapahtuman järjestäjällä.

Kuva: Poliisi / Onnettomuustutkintakeskus

Meren ääreen pystytetty ilmatäytteinen liukumäki kaatui lasten painosta Raumalla sunnuntaina. Yksi lapsista putosi mereen rantalouhikon tuntumaan. Hänet saatiin takaisin rannalle nopeasti. Lisäksi muutama muu lapsi sai tilanteessa kolhuja.

Onnettomuustutkintakeskus on saanut alustavan tutkinnan tapauksesta valmiiksi. Sen mukaan tapahtuman järjestäjät tai liukumäen omistajat eivät olleet laatineet etukäteen leikkipaikan käytöstä turvallisuusasiakirjaa tai pelastussuunnitelmaa.

– Todennäköisesti on ajateltu, että tämä on pieni ja harmiton tapahtuma, jossa ei ole sen kummempia vaatimuksia. Tänä päivänä asioita ei kuitenkaan voi hoitaa niin, toteaa keskuksen johtava tutkija Kai Valonen.

Järjestäjien syytä ottaa oppia

Liukumäen kaatumisesta ei aloiteta varsinaista tutkintaa. Tilanne toimii onnettomuustutkintakeskuksen mukaan esimerkkinä siitä miten voi käydä, jos turvallisuusseikkoja ei ole huomioitu.

– Tässä onnettomuudessa onneksi selvittiin vähäisin seurauksin. Pitää kuitenkin ottaa tästä kaikki oppi irti. Jos lapsille pystytetään leikkipaikkoja, on huolehdittava, että ne ovat turvallisia eikä lapsille käy kuinkaan, Kai Valonen toteaa.

Valonen muistuttaa, että vastuu on aina järjestäjällä.

– Pitäisi saada ympäri Suomea levitettyä tietoa siitä, että palveluntarjoajalla on vastuu huolehtia palvelun turvallisuudesta.

.
.