Katettu nojapyörä kiihtyy parhaimmillaan yli sataseen – eikä sadekaan haittaa

Pyöräharrastaja Jouni Silfver halusi liikkua enemmän ja kokeilla jotakin uutta ja päätyi siksi makuuasennossa ajettavaan velomobiiliin. Sen jälkeen moottoripyörä on jäänyt talliin pölyttymään.

moottoripyörät
Jouni Silfver velomobiilissaan
Juha Vauhkonen / Yle

Keski-iän kriisi. Sen kuopiolainen Jouni Silfver mainitsee syyksi velomobiili-innostukselleen. Velomobiileja ei juuri katukuvassa näy, varsinkaan Kuopiossa, jossa Silfverin oranssi pyörä on ainoa laatuaan.

– Tuli sellainen olo, että ehkä pitäisi liikkua enemmän ja kokeilla jotakin uutta. Minulla on tallissa kaikkia polkupyörälajeja moottoripyörästä lähtien. Tuli olo, että voisi ajaa vähän pidemmälle ja kevyemmin ja nähdä ympäristöä paremmin. Olen ajanut aiemmin nojapyörää, joten tämä tuntui omalta.

Kun tuonne kerran tipahtaa sisälle, ei sieltä halua pois tulla.

Jouni Silfver

Kolmipyöräisellä velomobiililla, suomalaisittain kinnerillä, ajetaan makuuasennossa säältä suojaavan kuomun alla. Silfverin pyörä on melko matala ja kapea: se on alle 90 senttiä korkea, leveydeltään 66 senttiä ja pituudeltaan kolme metriä.

Alkuun kopperossa voi tulla klaustrofobinen olo, mutta siihenkin tottuu, Silfver vakuuttaa.

– Olen 177 senttiä pitkä, ja juuri minun kokoiseni mahtuu tuonne eli tämä on optimi siinä mielessä. Kun tuonne kerran tipahtaa sisälle, ei sieltä halua pois tulla.

Hurjaa vauhtia Alpeilla

Silfverin mukaan velomobiililla on leppoisa ajaa. Pyörässä on turvavarusteet: peilit, joilla näkyy taakse, jarruvalo, vilkku, töötti ja valot. Silfver ajaa vaihtelevasti pyörä- ja ajoteillä ja liikenteen seassa pysyy hyvin viidenkympin vauhdissa. Ylämäet voivat Silfverin mukaan tuntua raskaammilta kuin polkypyörällä laitteen painon vuoksi, mutta alamäessä pääsee nopeampaa vauhtia ja tasamaallakin nopeutta piisaa.

– Matkanopeus 30–40 kilometriä tunnissa on keskivertokuntoilijalle hyvä saavutus. Alpeilla velomobiililla on päästy ilmeisesti alamäkeen 140:n vauhtia ja tasaisella yhdeksääkymppiäkin pääsee hetkellisesti, Silfver kertoo.

Velomobiileja on Silfverin mukaan useita kymmeniä ympäri Suomea ja lähimmät vastaavat pyörät löytyvät Joensuusta ja Savonlinnasta.

– Joensuussa satuin näkemään yhden ja tein koeajon ja se oli sitten viimeinen naula arkkuun. Pikkuisen on moottoripyöräharrastus jäänyt tämän myötä, tänä vuonna on kertynyt kilometrejä 250.