1. yle.fi
  2. Uutiset

Suosittu turvalonkerokampanja sytyttää edelleen – KYSin keskosilla on jo yli 2000 turvakaveria

Virkattu turvalonkero pitää kiinni keskosen sormista, kun hoitoletkut tuntuvat ikäviltä. Yle Kuopio luovutti jo toisen kerran turvalonkeroita Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, sillä vapaaehtoiset lähettivät turvalonkeroita toimitukseen vielä kampanjan päättymisen jälkeenkin.

keskoset
Pieni vauva.
Sakari Partanen / Yle

Kuuden viikon ikäinen Bertta lepäilee äitinsä Miia Kuusinen-Heikkilän sylissä. Vieressä istuu myös kaksi turvalonkeroa, jotka sopivat Bertan pipon sävyihin. Vaaleankeltaisen unikaverin Kuusinen-Heikkilä valitsi osaston turvalonkeroista. Valkoinen otus on ystävän virkkaama.

– On kiva, että on erikokoisia turvalonkeroita. Pieni käsi tarttuu helpommin pienempään, ja kun vauva kasvaa, kasvaa myös lokeron koko, sanoo äiti Miia Kuusinen-Heikkilä.

Kevään aikana vapaaehtoiset ovat kyynelsilmin ja sormet syyhyten virkanneet turvalonkeroita keskosina syntyneille vauvoille. Keskonen tarraa vaistomaisesti kasvojen ympärillä oleviin hoitoletkuihin kuten nenämahaletkuun. Kun turvalonkero pitää kiinni hellästi heidän sormistaan, letkut jäävät rauhaan ja keskosilla on turvallisempi olo.

Yle Kuopio luovutti kampanjansa päätteeksi toukokuussa 733 virkattua unikaveria vastasyntyneiden teho-osastolle. Mutta turvalonkeroiden uinti ei loppunut siihen, vaan niitä tuli toimitukseen aina vain lisää. Tällä viikolla luovutimme 152 turvalonkeroa KYSiin.

Turvalonkeroita ui sairaalaan useita reittejä

Kuopion yliopistollisen sairaalan vastasyntyneiden teho-osaston varastossa lymyilee nyt yli 2000 erilaista virkattua turvalonkeroa. Niitä on saapunut sairaalaan yksityisten ihmisten, työntekijöiden ja eri järjestöjen keräysten kautta. Oman lonkerokeräyksensä järjesti esimerkiksi Savon sairaanhoitajat ry, joka keräsi oman verkostonsa kautta kokoon 577 turvalonkeroa.

Turvalonkeroita on jo monen vuoden tarpeisiin, mutta kaikki otetaan KYSissä iloiten vastaan.

– Keksimme niille koko ajan uusia käyttötarkoituksia, kertoo sairaanhoitaja Minna Jäntti-Leivo.

Otukset koristavat osaston työpisteitä ja niitä on annettu myös hoidettavana olevien keskosten sisaruksille sekä entisille keskosille, jotka ovat tulleet vierailemaan osastolle. Ennen kuin turvalonkerot pääsevät töihinsä sairaalaympäristöön, niitä pakastetaan vuorokauden ajan, ettei niiden mukana kulkeutuisi keskosille pöpöjä.

Miia Kuusinen-Heikkilä pitää sylissään pientä vauvaansa Kuopion yliopistollisen sairaalan vastasyntyneiden osaston perhehuoneessa.
Laukaalainen Miia Kuusinen-Heikkilä on viettänyt KYSissä kuusi viikkoa kaksosten kanssa.Sakari Partanen / Yle

Bertta ja Alberto painoivat alle kilon

Bertan kaksoisveli Alberto kerää vielä voimia tulevaan elämään keskoskaapissa. Seurana on useampi turvalonkero. Isoin turvalonkero on lähes Alberton pään kokoinen.

Alberto tuli maailmaan 830 gramman painoisena. Bertta oli kymmenen grammaa painavampi. Nyt sisko painaa lähes puolitoista kiloa. Äidin sylissä pieni hento ihminen on mittaamattoman arvokkaan kokoinen.

Turvalonkeroista on ollut apua.

– Bertallakin on ollut kaksi nenämahaletkua. Toinen menee nenän kautta ja toinen suun kautta. Hänen veljellään on hengitysputki, kertoo sairaanhoitaja Jäntti-Leivo koneiden sihistessä rauhallisesti ympärillä.

Pieni Bertta on jo osoittanut sitkeyttä. Hän on jo useamman kerran irrottanut nenämahaletkunsa turvalonkeroista huolimatta, kertoo sairaanhoitaja Jäntti-Leivo.

– Pienet kädet ovat hyvin näppärät, naurahtaa äiti Kuusinen-Heikkilä.

Lue seuraavaksi