Jääkäriprikaatin majuri: Todennäköisesti Kemin satamasta löytyy lisää pommeja

Kemin Ajoksen satamasta tiistaina löytynyt toisen maailmasodan aikainen saksalainen lentopommi on räjäytetty tiistai-iltana Rovajärvellä. Pommi on todennäköisesti suomalaisten raivaajien hautaama, siillä siitä ei löynyt viitteitä ansoittamisesta.

Kotimaa
Ajoksen pommi
Kemin Satama Oy

Puolustusvoimat on tuhonnut Kemin satamasta tiistaina löytyneen pommin Rovajärven ampumakentän alueella Rovaniemellä. Sodankylän jääkäriprikaatin raivausvastaava majuri Harri Pelkonen kertoo, että toisen maailmansodan aikainen pommi oli löydettäessä vielä ihan hyvässä kunnossa.

– Tietenkin sytytin ja sytytintila oli ruostunut. Muuten se oli ihan toimiva pommi, Pelkonen sanoo.

Todennäköisesti pommia ei jätetty ansaksi

Tiistaina annetun tiedotteen mukaan pommi olisi asennettu ansoittamistarkoituksessa.

– Raivaajamme eivät löytäneet viitteitä siihen, että pommi olisi ollut ansoittamistarkoituksessa. Tietenkään sitä ei voi sulkea kuitenkaan pois.

Pelkonen kertoo, että toisaalta saksalaisilla oli vetäytyessään tapana ansoitella paikkoja.

– Esimerkiksi siltojen maatukiin on jätetty lentopommeja tai räjähteitä. Niitä on sitten raivattu ja muistaakseni 1945 - 46 Tornion sillan lähettyvillä sattui onnettomuus tällaisessa purkamistilanteessa ja muistaakseni joku raivaaja kuoli.

Todennäköisesti suomalaisten hautaama

Pelkonen kertoo, että saksalaisten lähtiessä Kemistä, heiltä jäi jälkeensä paljon ampumattomia ampumatarvikkeita, joita Lapin raivaajaorganisaatio raivasi pois vuosina 1945-1952.

Siihen aikaan yksi hyväksytty hävittämismenetelmä oli veteen upottaminen.

– Esimerkiksi Kemin edustalle räjähteitä on kuljetettu veteen soutuveneellä. 500 kg lentopommi painaa aika paljon. Siksi on todennäköistä, että sitä ei saatu veneeseen joten se kaivettiin maahan.

Pelkonen kertoo, että myös maahan kaivaminen oli yleinen hävittämismenetelmä.

– Maahan kaivettiin 1,5 - 2 metriä syvä monttu, laitettiin maata päälle ja pommi jätettiin sinne. Tällaisia syvälle maahan siististi aseteltuja räjähteitä löytyy joitain vielä silloin tällöin.

Pommeja voi löytyä lisää samasta paikasta

Lentopommien löytyminen on nykyään äärimmäisen harvinaista.

– Käytännössä kaikki isommat lentopommit on poimittu pois silloin 1945-1952. Itselläni on palvelusta 26 vuotta ja olisiko tämä 3. tai 4. lentopommi tällä pohjoisella alueella.

Pelkonen pitää kuitenkin hyvin todennäköisenä, että Ajoksesta löytyisi lisää pommeja.

– Se on hyvin todennäköistä, mutta ei voi tietenkään olla varma. Raivaajilla on sellainen plus yksi sääntö, että jos löytyy yksi niin niitä on kaksi ja kun se toinen löytyy, niin niitä on kolme.

Kaivaminen on ainoa mahdollisuus tutkia

Pommi löytyi Ajoksen satamassa remontissa olevan ykköslaiturin rakenteista. Pelkonen sanoo, että paikan tutkiminen on erittäin haasteellista.

– Mellä ei ole sellaisia välineitä, joilla pystyisi todentamaan, onko pommeja lisää. Siinä on niin paljon metallia, jäterautaa ja betonilohkareita, että käytännössä pommin voi löytää vain kaivamalla.

– Siinä mielessä siellä nyt tehtävä työ on ainut oikea. Jos sieltä löytyy jotain, niin siitä tulee tehdä ilmoitus poliisille.

Pommin hajoaminen vaatisi ison voiman

Pelkosen mukaan hajoaminen vaatisi paljon voimaa.

– Tuollaisessa 500 kg lentopommissa kuoren paksuus on 5 senttiä. Vaatii aika kovan voiman, että pommi menisi kauhalla rikki. Toisaalta suurin vaara on silloin, jos kauha osuu 5 senttiä leveään sytytintilaan.

– Mutta mitä olen nähnyt kaivinkonemiehiä, niin eivät he kauhean kovakouraisesti käsittele koneita. Siinähän menee jo kone rikki, jos kauheasti hakkaa.

Pelkonen kuitenkin toteaa, että pommi on aina riski.

– Meidän omissa kaivinkoneellakin tehdyissä kaivauksissa ei ole räjähtänyt yhtään ammusta. Totta kai vaara on aina olemassa. Mitä kovempaa kauhalla kourii, niin sitä suurempi se riski on.