Kauppojen aukiolo rokottaa myös ABC-asemien myyntiä

Kauppojen aukiolon vapautuminen tuntuu kioskien lisäksi myös huoltoasemien myymälöissä. Esimerkiksi S-ryhmä on lisännyt omien kauppojensa aukioloaikoja, mikä on nyt kostautunut ryhmän oman huoltoasemaketjun myynnissä. Kuopiossa ABC-liikenneasema on jo päätetty muuttaa Sale-myymäläksi.

Kotimaa
ABC ruokatiski
Toni Pitkänen / Yle

Valtateiden varrella olevat eri ketjujen liikenneasemat pärjäävät yleensä muita paremmin. Ihmisten on syötävä, juotava ja käytävä vessassa, ja esimerkiksi kesämökille on kiva viedä tuliaisia.

Yksi suurimmista liikenneasemaketjuista on S-ryhmän ABC, jonka myynti on vuoden alkupuoliskolla notkahtanut lähes seitsemän prosenttia. SOK:n kakkosmiehen, kenttäjohtaja Arttu Laineen mukaan taustalla on paitsi alhainen polttoaineen hinta myös kauppojen aukioloaikojen vapautuminen.

– Alkuvuonna oli paljon juhlapyhiä, jotka ovat aiemmin olleet ABC:n huippupiikkejä. Niissä on tapahtunut jonkin verran leikkautumista.

S-ryhmä on kuluvan vuoden aikana laajentanut innokkaasti kauppojensa aukioloaikoja, mutta Laine ei myönnä, että osuuskauppaliikkeessä olisi sahattu omaa oksaa.

Myynti laskenut erityisesti taajamien liikenneasemilla

ABC-liikenneasemien myynti on laskenut tavallistakin enemmän taajamissa. Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan johtajan Iiro Siposen mukaan tämä näkyy esimerkiksi Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä, kun taas valtatien varrella sijaitsevat Kuortti ja Juva pärjäävät paremmin.

Kenttäjohtaja Arttu Laine pyrkii rauhoittelemaan mieliä.

ABC liikenneasema
Ruutukaava-alueella olevat ABC-liikenneasemat ovat kärsineet kaupan aukiolojen vapautumisesta.Toni Pitkänen / Yle

– Mihinkään hätiköityyn ei ole nyt syytä mennä, vaan on katsottava rauhassa muutoksia ja seurattava, mihin tilanne kehittyy, hän sanoo.

"Liian pieni parkkipaikka"

Yhtenä esimerkkinä kehityksestä on Kuopion ruutukaava-alueella oleva Niiralan ABC, jossa on sovellettu S-ryhmän keväällä lanseeraamaa lähi-ABC-konseptia.

Nyt paikallinen osuuskauppa on laittamassa liikenneaseman lihoiksi ja pystyttämässä tilalle saman kaupparyhmän Sale-myymälän.

Toimitusjohtaja Tapio kankaanpää
Toimitusjohtaja Tapio Kankaanpään mukaan kauppojen aukiolojen vapauttamisella ei ole mitään tekemistä ABC-Niiralan lopettamisen kanssa.Toni Pitkänen / Yle

– Halusimme kokeilla, miten tällainen toimii. Tulimme siihen tulokseen, että tämä ei meidän kohdalta tässä tilanteessa, juuri tällä liikepaikalla, toimi, selittää Osuuskauppa PeeÄssän toimitusjohtaja Tapio Kankaanpää.

Hänen mukaansa kyse ei tässä tapauksessa ole kauppojen aukioloaikamuutoksen vaikutuksista, vaan pelkästään liian pienestä parkkipaikasta.

– Paikan pitäisi läpäistä jopa 200 ruokailijaa parin tunnin aikana. Jos parkkipaikkoja on 15 kappaletta, niin yhtälö on vähän mahdoton.

Nainen hyllyttää tavaroita
Näissä tiloissa tulee tulevaisuudessa toimimaan Sale-myymälä.Toni Pitkänen / Yle

Kannattavuus tarkkailussa

Liikenneasemaverkostoa syynättäneen jatkossa eri ketjuissa ja kaupparyhmissä tarkasti. Niin aiotaan Kankaanpään mukaan tehdä myös Osuuskauppa PeeÄssässä.

–Jokaisen yksikön osalta katsotaan tilannetta sen menestyksen mukaan.

Listaa lopetettavista liikenneasemista ei osuuskaupassa ole vielä tehty.

– Meillä ei ole tällä hetkellä mitään sen tyyppisiä suunnitelmia.