Miehemme maailmalla: Bushin kotikylässä Texasissa

George W. Bush vietti presidenttikaudellaankin runsaasti aikaa kotikonnuillaan Texasissa. Miehemme maailmalla -radiosarjassa palataan vuoteen 2003, jolloin muutaman sadan asukkaan Crawfordin elämä oli sekaisin kylän suurmiehen takia.

Ulkomaat
George W. Bush kirjansa julkistamistilaisuudessa marraskuussa 2014.
George W. Bush kirjansa julkistamistilaisuudessa marraskuussa 2014. Larry W. Smith / EPA

Voit kuunnella Miehemme maailmalla -sarjaa tästä linkistä. Tämän viikon jaksossa käydään Yhdysvaltain presidenttinä 2001-2009 palvelleen George W. Bushin kotikylässä Crawfordissa Texasissa.

705 asukasta, kuusi kirkkoa

Crawfordiin ajetaan Dallasista puolitoista tuntia preerian halki. Näkymänä ovat kuivat pensaat, kaktukset, piikkilanka-aidat ja ränsistyneet ladot.

Crawfordissa oli vuoden 2003 tietojen mukaan 705 asukasta, joita varten oli kuusi eri uskontokuntien kirkkoa. Niistä kahdessa kävi vain mustaihoisia, joita asukkaista oli 50.

Kylän pääraitteja ovat läntinen neljäs ja viides katu. Niiden kulmassa sijaitsee pankki, jonka saamista pidetään Bushin ansiona.

Pankkia vastapäätä oli tuolloin Bush-krääsää myyvä matkamuistoliike. Siitä saattoi ostaa vaikkapa raanun, jossa koreilevat Bushin vanhemmat sekä pojat George ja Jeb. Lisäksi kaupan oli stetsoneita, cowboy-saappaita, t-paitoja ja kyniä.

Maatila lehmipolun varrella

Bushin maatilan koosta ei ole kerrottu julkisuuteen muuta, kuin että se on suuri. Se tarkoittaa ainakin aajoja laidunmaita ja sisäjärveä.

Ranchille löysi helposti, koska se on kylän ympärillä oleville maatiloille johtavan ainoan tien, Prairie Chapel Roadin eli Preeriakappelitien, varrella. Tie on päällystetty, mutta se on kapea entinen lehmipolku, joka kiemurtelee peltotilkkujen reunoilla.

Pääportin ohi saattoi ajaa. Pysäyttämistä ei houkuttanut edes yrittää sen jälkeen, kun näki turvallisuuspalveluspalvelun mustat farmariautot portin luona.

Käännyin takaisin. Pari kilometriä ajettuani saavuin pienemmän ja vaatimattomamman tilan sisääntuloportille, joka oli auki.

Tilanne vaikutti vaarattomalta, joten ajoin pihaan.

George Bush Texasissa.
George Bush tunnetaan Texasissa maanläheisenä kansanmiehenä.Mika Hentunen / Yle

Enemmän toimittajia kuin preeriakoiria

Talon ovi aukesi vihaisesti. Minua kohti käveli noin seitsemänkymppinen mies, jolla oli paksusankaiset silmälasit, lippis, flanellipaita, löysät vaaleat housut ja lenkkarit.

Ensimmäinen ajatukseni oli kiitollisuus siitä, ettei miehellä ole asetta kädessään. Olen ehkä nähnyt liikaa amerikkalaisia tv-sarjoja ja Texasin teloitusuutisia.

Mies pysähtyi eteeni, ojensi kätensä ja esittäytyi ystävällisesti ”Lynchiksi, presidentin naapuriksi.”

Haastattelu onnistui muitta mutkitta, sillä toimittajia vastaan hänellä ei ole mitään. Siitäkin huolimatta, että Bushin takia toimittajia kuulemma vilisti Crawfordissa jo enemmän kuin preeriakoiria.

Kun presidentti tuli viikonlopuksi maatilalleen, seurasi politiikan toimittajien lauma perässä. TV-yhtiöt rakensivat satelliittiyhteytensä pakettiautoihin maatilan portin eteen.

Lampaatkin turvallisuusriski

Vaikutti jopa siltä, että piristin Lynchin päivää. Hän kertoi, että häntä ottavat päähän turvallisuuspalvelun miehet.

Lynch kuvaili heitä virkaintoilijoiksi mustissa puvuissaan. Ajoivat kuin hullut ja pelästyttivät niin ihmiset kuin eläimet.

Miehemme maailmalla, Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen.
Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen

Prairie Chapel Roadin toisessa päässä on huoltoasema ja toisessa kirkko, ”Preeriakappeli.” Bush poistui tilaltaan vain niihin. Huoltoasemalla hän poikkesi tankkaamassa ja kahvilla ja kirkossa hän kävi sunnuntaiaamuisin.

Ongelmana oli se, että aina, kun presidentti poistui tilaltaan, sulkivat turvamiehet tien puolitoista tuntia etukäteen. Ärsyyntynyt Lynch kertoi mustapukuisten urputtaneen jopa lampaista, jotka ylittivät tien sen sulkemisen jälkeen.

Naapuri äänesti demokraatteja 

Kuuluisasta naapuristaan Lynchilla oli kaikesta vaivasta huolimatta vain hyvää sanottavaa.

– Vaikuttaa ihan mukavalta mieheltä, hän luonnehti Bushia.

Mukavalta siitäkin huolimatta, että Lynch itse äänesti demokraatteja. Koskaan hän ei ollut kuulemma kannattanut Bushin puoluetta eli republikaaneja.

– Texasissa ei periaatteista helposti luovuta, hän sanoi.