1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kylmän sodan vakoilukikat kelpaavat taas – Pohjois-Korean oudot viestit radioaalloilla

Pohjois-Korea vakoilee eteläistä naapuriaan tauotta, uusin ja vanhoin konstein. Todellinen maailma alkaa muistuttaa elokuvaa ja päinvastoin, kun maailman eristynein valtio yrittää selvittää, mitä rajan toisella puolella tapahtuu.

Tämä Pohjois-Korean johtajaa vastustava kuvallinen viesti menee Etelä-Koreasta perille ilman vakoilutekniikkaakin. Kuva: EPA/Jeon Heon-Kyun

Etelä-Koreassa on viime viikkoina hämmästelty outoa radio-ohjelmaa. Radio Pjongjangin taajuudella on kuultu mystisiä numerosarjoja, joita on lueteltu lähetyksessä keskiyön jälkeen.

Naisääni kertoo antavansa tehtävän etäyliopistolle. Juontaja lukee ohjeita sisältävän viestin: "Sivulla 459 numero 35, sivulla 913 numero 55, sivulla 135 numero 86. jne".

Matematiikan tehtäviä etänä – viesti uinuville agenteille?

Numerosarjoja on kuultu radiossa ainakin kahdesti. Numeroita on lueteltu ensimmäisessä lähetyksessä kahden ja toisessa kahdentoista minuutin ajan. KBS-televisioyhtiön nauhoittamissa viesteissä käsiteltiin matematiikan tehtäviä. Luvut tarkoittanevat kuitenkin aivan muita harjoituksia.

Etelä-Korean tiedustelupalvelu yrittää selvittää viestien sisältöä. Viranomaiset syyttävät pohjoista naapuria kylmän sodan vakoilukeinojen elvyttämisestä. Tuolloin vakoilijoille välitettiin viestejä radiossa.

Koreoiden  yhdistymistä edistävän ministeriön mukaan Pohjois-Korean salatuista aikeista ei ole varmuutta. Ministeriö kehotti pohjoista "joka tapauksessa luopumaan aikansa eläneistä käytännöistä".

Agentti vertaa numeroita kirjaimiin

Koodattuja viestejä lähetettiin kentälle nukkuvien agenttien aktivoimiseksi erityisesti toisen maailmansodan aikana. Tekniikkaa käyttivät muun muassa Ranskan vastarintaliikkeen jäsenet.

Lyhytaalloilla lähetettiin satunnaisia numeroita. Vihollisalueelle sijoitetuilla agenteilla oli mukanaan koodikirja, jonka avulla he saattoivat purkaa viestien sisällön. Tietyt numerot vastasivat tiettyjä kirjaimia.

Etelä-Korea tukkii suurimman osan Pohjois-Korean radiolähetyksistä, mutta esimerkiksi Voice of Korea kuuluu yleisesti Korean niemimaalla.

Internet hiljensi Pohjois-Korean vakoiluviestit ääniaalloilla

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap kertoo, että internetin maihinnousu myös Aasiassa vaimensi pohjoisesta tulleet radioviestit. Pohjois-Korea ei ole lähettänyt radiotaajuuksilla ainakaan poimittuja koodeja sitten vuoden 2000. Viestit ovat siirtyneet verkkoon.

Nyt näyttää siltä, että myös vanhat konstit jälleen on otettu käyttöön.

Etelä-Koreassa ja muualla ihmetellään jälleen, mihin Pohjois-Korea pyrkii radion vakoilukampanjalla. Lähetyksiä alkoi tulla sen jälkeen, kun maiden suhteet kiristyivät entisestään Pohjois-Korean ohjuskokeen jälkeen.

Pohjois-Korea ilmoitti, että aseet on suunnattu Etelä-Korean satamiin ja lentokentille, joissa on Yhdysvaltain asevoimia. Pohjois-Koreassa on herättänyt ärtymystä se, että Yhdysvallat ja Etelä-Koreaovat sopineet ohjuspuolustusjärjestelmästä. Maat ovat testanneet THAAD-järjestelmää vastineeksi Pohjois-Korean uhalle.

Myös Etelä-Korean bondit viestittelivät yöradiossa

Jos pohjoinen tykittää vakoiluviestejä sekä bittiavaruudessa että radioaalloilla, syyttömiä eivät ole myöskään etelän mestarivakoojat. Uutistoimisto Reutersin haastattelema entinen vakooja kertoi vuonna 2013 myös oman maansa käyttäneen radioviestejä.

Etelä-Korean vakoiluradio on ollut nimeltään V-24. Radioharrastajat ovat paikantaneet lähetyssignaalin Koreoita erottavan demilitarisoidun vyöhykkeelle Etelä-Korean puolella. Aseman tavaramerkkinä on ollut rosoinen äänitys Beethovenin kahdeksannesta pianosonaatista.