Analyysi: Anttilan omistaja sen tietää – Paras tappio on nopea

Anttilan ainakin toistaiseksi viimeinen omistaja, sijoitusyhtiö 4K Invest luovutti yllättävän nopeasti. Oliko tavaratalojen klassikko sille vain koepallo, kysyy taloustoimittaja Antti Parviala.

talous
Anttila tavaratalo Keravalla.
Keravan Anttila suljettiin elokuussa 2014.Nilla Nuto / Yle

Saksalainen sijoitusyhtiö 4K Invest osti Anttilan vain runsas vuosi sitten. Kauppaa auttoi se, että tavaratalojen klassikko oli myytävänä todella rajuun ale-hintaan. Maineikkaita yli 30 tavaratalon ketjuja ei ole tarjolla joka päivä miljoonan euron hinnalla.

Eilisen konkurssin jälkeen puheet hoitaa pesänhoitaja, eikä 4K Invest ole päässyt selittämään, oliko Anttilan ostos sille vain harjoituspallo.

Sen sijaan arvata saattaa, että uusi tilanne on pantu merkille vaikkapa Ikeassa ja Clas Ohlsonilla.

Toisaalta miljoona euroa on rahaa sijoitusyhtiöllekin. Luultavampaa on, että ostaja oli liikkeellä vakavalla mielellä tarkoituksenaan nostaa Anttila vielä jaloilleen.

Yhtiötä onkin viilattu kuntoon monesta nurkasta. Henkilöstökuluja on leikattu muun muassa meneillään olevissa yt-neuvotteluissa. Lisäksi ostoja tavarantoimittajilta tehostettu ja koko logistiikka siirretty Postille.

Mutta suureksi väitettyjä vuokrakuluja se ei ole päässyt leikkaamaan, ainakaan riittävästi.

Vuokranantajat laskevat, että tinkimiseen ei ole syytä. Ne odottavat, että Anttilan hyville kauppapaikoille riittää tulijoita. Todennäköisesti vuokralaiset olisivat kansainvälisiä ketjuja – kotimaisille ketjuille hinnoissa on jopa puolet liikaa.

Sen sijaan arvata saattaa, että uusi tilanne on pantu merkille vaikkapa Ikeassa ja Clas Ohlsonilla.

Tavarataloilla on ollut vaikeaa muuallakin kuin Suomessa. Mutta esimerkiksi Saksaan verrattuna täällä on vielä muutama lisäpulma varsinkin Anttilan näkökulmasta: ostovoima jatkaa laskuaan, turistien varaan ei voi suuremmin laskea, hypermarkettien aukioloajat ahdistavat, halpahalliketjut vahvistuvat ja erikoiskaupan ketjut kiristävät otettaan.

Ehkä loppujen lopuksi 4K Investissa muistettiin bisnesmaailman kultainen laki: paras tappio on nopea tappio.