Yhdysvaltalaistutkimus: Avioparien kannattaa juopua yhdessä – tai olla juomatta

Alkoholi ja avio-onni kohtaavat todennäköisemmin, jos molemmat puolisot juovat eikä pelkästään toinen. Varsinkin nainen kärsii, jos hän juo, mutta partneri ei.

tiede
Vanhempi pariskunta nauttii viinistä ja toistensa seurasta.
AOP

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan avioliitto on todennäköisesti paremmissa kantimissa, jos molemmat puolisot käyttävät alkoholia. Vastaavasti liitto rakoilee enemmän, jos vain toinen juo.

Yli viisikymmentävuotiaita heteropareja koskeneesta tutkimuksesta ilmenee, että varsinkin nainen on tyytymätön liittoonsa, jos hänelle maistuu, mutta miehelle ei.

Tuloksista ilmenee, että juodun alkoholin määrällä ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä, onko kummallakin avioparilla samanlainen tapa käyttää alkoholia. Toisin sanoen, avio-onnea voi lisätä myös se, että kumpikaan ei juo.

Tutkimuksen julkaisun toimittanut Dr Kira Birditt Michiganin yliopistosta ei kuitenkaan kehota aviopareja muuttamaan juomatapojaan. Hän arvioi, että alkoholin käyttö ei ole ainut syy, miksi avioparit tulevat hyvin toimeen vaan ylipäätään se, että he viettävät vapaa-aikaa yhdessä.

Tutkijat haastattelivat kymmenen vuoden aikana noin 2 700 yli viisikymmentävuotiasta avioparia. Näiltä kysyttiin muun muassa juomatavoista ja juodun alkoholin määrästä. Tutkimus on julkaistu Journals of Gerontology B: Psyckological Sciences –sarjassa.

Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa Independent (siirryt toiseen palveluun) ja Reuters. (siirryt toiseen palveluun)