1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Applen ensiaskeleet otettiin suomalaissukuisen miehen rahoilla – miljonäärin vierailu kotikonnuilla muistetaan vuosikymmenten jälkeenkin

Bisnesenkeli Mike Markkula auttoi kalifornialaista autotallifirmaa nousemaan maailman arvostetuimmaksi yhtiöksi. Miljonäärin yllättävän kotiseutuvierailun muistot on talletettu Markkuloiden perhealbumin sivuille.

Kotimaan uutiset
Applen logona takana on portaikko, jossa kävelee ihmisiä.
Jerome Favre / EPA

Jättiyhtiö Applen toimitusjohtajanakin toiminut amerikansuomalainen Mike Markkula on muita yhtiökumppaneitaan tuntemattomampi henkilö.

Enkelisijoittajana tunnettu Markkula riensi apuun, kun Applen perustaja Steve Jobs kumppaneineen kärsi pääomapulasta. Hänen ja riskisijoittaja Arthur Rockin rahoilla saatiin käynnistettyä tuotanto, jonka tuloksena syntyi mikrotietokone Apple II.

Nykyään arviolta 1,2 miljardin dollarin nettovarallisuuden omaava mies käväisi juurillaan Sievin Markkulassa elokuussa 1986.

Mike Markkulan isoisoisä Iisak Markkula oli syntynyt Markkulan kylässä ja lähtenyt sieltä perheensä kanssa Amerikan kultamaille sata vuotta aiemmin.

Markkula pyyhkäisi suihkarilla yllätysvierailulle

Amerikkalaisten ökymiljonäärien joukkoon kuulunut Mike Markkula laskeutui Kruunupyyn lentokentälle omalla suihkukoneellaan. Vierailun aikataulu oli tiukka, aikaa Sievissä käyntiin oli vain muutamia tunteja.

Ehdoton tutustumiskohde Mikelle oli Lisä-Kivelän tila, jossa hänen isänsä isoisä oli aikanaan asunut. Paikalla olleen sukulaismies Tauno Markkulan mukaan tapaaminen oli kaikille melkoinen yllätys.

Mike Markkula tapaa pikkuserkkunsa.
Kuvassa vasemmalla Tauno Markkula, Hannes Markkula ja oikealla Mike Markkula.Soile Markkulan kotialbumi

Isäntä joutui tulemaan navettakamppeet päällä tervehtimään Amerikan vieraita.

Soile Markkula

– Olihan se meille aikamoinen yllätys, että semmoinen vieras tulee tänne Sieviin. Kuuluisa sukulaismies ei näyttänyt eikä tuntunut kovin tutulta Markkulalta. Kuviakaan ei oltu aiemmin miehestä nähty, Tauno Markkula kertoo.

Suoraan lypsyltä vieraita tapaamaan

Soile Markkulan edesmennyt mies Toivo Markkula oli vierailun aikana navetassa lypsyhommissa, mutta koska Mike halusi ehdottomasti tavata muitakin suomalaisserkkujaan, Toivo haettiin paikalle.

– Isäntä joutui tulemaan navettakamppeet päällä tervehtimään Amerikan vieraita. Ei siinä montaa sanaa vaihdettu, sen verran kiireistä touhu oli, Soile muistelee.

Mike Markkula sukulaisten keskellä
Kuvattavana Miken isän pikkuserkku Hannes, Mike ja Hanneksen sisko Lyydia.Soile Markkulan kotialbumi

Hän muistaa myös sen, että Mike Markkula oli kiinnostunut kaikesta vanhasta.

Mike tykkäsi tehdä töitä omilla käsillään.

Soile Markkula

– Mike tykkäsi tehdä töitä omilla käsillään. Hän oli saanut isänsä isoisältä perinnöksi vanhoja työkaluja, joista osa oli kulkeutunut täältä Sievistä Amerikkaan asti. Mike kertoi samalla pienestä maatilastaan, jossa kaikki työt tehdään vanhanaikaisesti omin käsin.

Mike aikoi palata – lähettikin vain joulukortin

Kuuluisat vieraat olivat hyvin välittömiä ja mukavan oloisia ihmisiä. Suomea Mike ei puhunut eikä ymmärtänyt.

– Heidän kanssaan olisi juttua varmaan piisannut, jos heillä ei olisi ollut niin tiukka aikataulu, sanoo vierailun aikana tulkkina toiminut Soile Markkula.

Mike Markkula kiinnostui lyhyellä visiitillään Sievistä niin, että aikoi tulla takaisin oikein ajan kanssa.

– Miken Kristie-tytär lähetti joulukortin vierailun jälkeen, mutta sen jälkeen heistä ei ole kuulunut mitään.

Markkulan kylän Markkuloita Lisä-Kivelän tilan aittojen edessä
Markkulat vanhojen aittojen edessä heinäkuussa 2016: Vasemmalla Soile Markkula, Tauno Markkula, Jussi Markkula, istumassa suvun nestori Olavi Markkula.Yle / Salla Laurila

Myöhemmin Sievistä lähestyttiin monimiljonääriä kirjeitse Applen tietokoneiden saamiseksi koulun ala-asteelle.

– Me ei oltu mukana siinä hommassa, eikä sieltä niitä tietokoneita tullutkaan, ainoastaan kielteinen vastaus, Soile Markkula naurahtaa.

Lue seuraavaksi