1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Liperissä tehdään poikkeuksellista yhteistyötä – kunnan kaikki uudet toimitilat siunataan

Papin siunausta pyydetään esimerkiksi uudelle toimistolle, autokaupalle ja valtuustolle. Esimerkiksi Liperin kunta tekee tiivistä yhteistyötä seurakuntien kanssa. Kunnan kaikki uudet kiinteistöt siunataan. Kunnan tiivistä yhteistyötä kuvaillaan poikkeukselliseksi.

ilmiöt
Kirkko.
Liperin kirkossa remontoidaan seuraavaksi sakastin tiloja.Anu Rummukainen / Yle

Tapa siunata rakennuksia, ihmisiä, viljoja ja lähes kaikkea on juurtunut Pohjois-Karjalaan. Siunattavia kohteita on autokaupoista terveyskeskuksiin.

Esimerkiksi Liperissä siunaamiset ovat yleensä ekumeenisia eli niihin osallistuvat sekä ortodoksinen että evankelisluterilainen seurakunta.

– Meillä on Liperin kunnan kanssa käytäntö, että siunaamme uudet toimitilat ekumeenisin menoin, Taipaleen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Paavo Ratilainen sanoo.

Suomen toiseksi suurimman ortodoksisen seurakunnan, Joensuun ortodoksisen seurakunnan, kirkkoherra Tuomas Järvelin kertoo, että kyseessä on hyvin vanha perinne, jossa rukoillaan siunausta tiloissa tapahtuvalle toiminnalle.

– Suomessa julkisten tilojen siunaaminen liittyy myös kirkon ja valtion kiinteään suhteeseen, Järvelin toteaa.

Pohjois-Karjalassa 20 kylässä on keväisin kylvön siunaaminen. Erilaisia toimitilojen siunaamisia tehdään muuallakin Suomessa. Eri tahojen arvioiden mukaan ainakin ortodoksisia siunaamisia on vähemmän muualla kuin Pohjois-Karjalassa.

Kuntien ja seurakuntien tiivis yhteistyö poikkeuksellista

Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen kertoo, että tiivis yhteistyö seurakuntien kanssa on kunnan toimintatapa ja tahto.

– Tapaamme seurakuntien edustajat kahdesti vuodesti ja käsittelemme yhteisiä asioita, Mikkanen sanoo.

Kunnallisvaalien jälkeen on Liperissä ollut tapana viime vuosina siunata myös uusi valtuusto.

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin piispan teologinen sihteeri, rovasti Merja Vuorikate arvioi, että luteralilaisen seurakunnan tiivis yhteistyö kunnan kanssa on poikkeuksellista.

Vapaa-ajattelijat: Työpaikkojen siunaaminen ongelmallista

Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtaja Petri Karisma pitää työpaikkojen siunaamista ongelmallisena. Työntekijät ovat usein mukana siunaustilaisuuksissa, vaikkeivat ehkä haluaisi.

– Työntekijän voi olla vaikea sanoa työnantajalle, että jumalajutut eivät kiinnosta.

Karisma muistuttaa, että yksityinen yrittäjä saa siunata omistamansa tilat, mutta työntekijöillä pitäisi olla oikeus kieltäytyä tilaisuudesta.

– Ihmiset, jotka haluavat siunaamista, eivät edes osaa ajatella, että joku toinen pitää siunausta loukkaavana, Karisma uskoo.

Lue seuraavaksi