Muistitko tilata mökille nuohoojan? Vapaa-ajan asuntojen nuohouksessa parantamisen varaa

Moni kesäasukas unohtaa, että vapaa-ajan asunnon tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Kotimaa
Vesa Kääpä
Pyry Sarkiola / Yle

Nuohooja Vesa Kääpä kiipeää 1960-luvulla rakennetun kesämökin katolle. Sitä ennen hän on teipannut tuvassa pellin ympäryksen ja peittänyt avotakan tulipesän vanhoilla sanomalehdillä.

– Onneksi paikallinen lehti tulee vielä paperiversiona, tuumaa mökin emäntä Aino Toivonen.

Nuohottuaan piipun Kääpä astelee takaisin tupaan, irrottaa suojapaperit ja imuroi noen ja tuhkat pois. Tullisijat ovat hänen mukaansa erinomaisessa kunnossa.

Luumäellä nuohotaan vuosittain 700 kesämökkiä

Eteläkarjalaisessa Luumäen kunnassa on hieman yli 3 000 vapaa-ajan asuntoa. Jos niiden omistajat muistaisivat nuohouttaa hormit ja tulisijat lain määrämään tahtiin eli joka kolmas vuosi, Kääpällä pitäsi vieläkin kiireempää.

– Käymme vuosittain nuohoamassa noin 700 kesämökillä, mikä on hyvä määrä, Kääpä kertoo.

Pelastusviranomaisten mukaa vapaa-ajan asuntojen nuohouksessa on parantamisen varaa. Moni kesäasukas unohtaa, että vapaa-ajan asunnon ja saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Nuohooja ei myöskään tule mökille omin päin, vaan nuohoojan tilaaminen on kiinteistönomistajan asia.

Ammattilainen huomaa muutokset hormissa

Puhdistuksen yhteydessä nuohooja tarkistaa hormin ja tulisijojen kunnon sekä katsoo, onko rakennuksessa palovaroittimia.

Sammutin ja sammutuspeite eivät kuulu vapaa-ajan asunnon pakollisiin varusteisiin.

Asianmukaisesti mökkitien risteykseen pystytetyt osoitekilvet puolestaan helpottavat haja-asutusalueella liikkuvan nuohoojan työtä. Katolle nuohooja toivoo pääsevänsä ehjiä tikkaita pitkin.