Anttilan pääluottamusmies synkkänä: Monelle tulee ilmoitus töiden loppumisesta kesken loman

Anttila irtisanoo kaikki lähes 1300 työntekijäänsä. Moni asia on yhä epäselvä, kun reilu vuorokausi on kulunut konkurssihakemuksesta.

talous
Anttilan tavaratalo Oulun keskustassa.
Anttila-tavaratalo Oulun keskustassa.Antti Pylväs / Yle

Perustarpeet ovat ensimmäinen asia, joka tuli mieleen konkurssista kuulleille Anttilan työntekijöille.

Anttila-tavaratalojen pääluottamusmies Kai Vauhkala luettelee pintaan nousevia kysymyksiä: Mistä saa rahat, maksetaanko palkat ajallaan, koska työt loppuvat.

– Monilla tulee ilmoitus kesken loman. Ei kovin korkealle nouse tunnelmat, harmittelee Vauhkala.

Paketteja ei saa luovuttaa – asiakkaat kiukkuisia

Vauhkala kertoo myyjien joutuneen koville myös asiakkaiden kanssa. Henkilökunnalle annettu ohjeistus kieltää nettipakettien luovuttamisen.

– Ei ole helppoa olla siellä päässä vastaamassa kysymyksiin asioista, joihin ei itse ole voinut vaikuttaa mihinkään suuntaan, kuvaa Vauhkala myyjien tuntemuksia.

Reilu vuorokausi kulunut, moni asia vielä auki

Kai Vauhkala
Anttilan pääluottamusmies Kai Vauhkala.PAM

Vasta reilu vuorokausi on kulunut siitä, kun konkurssihakemus laitettiin vireille. Vielä ei esimerkiksi tiedetä, kuinka monella jatkuu työ konkurssipesän lukuun, tai pidetäänkö kaikki 31 tavarataloa avoinna. Tällä hetkellä sulkemisista ei ole tullut pääluottamusmiehelle tietoa.

– Ainakin alussa kaikki 31 tavarataloa pidetään avoinna. Ainoastaan verkkokauppa on suljettu, ja senkin avaamista selvitetään parhaillaan.

Vauhkala uskoo, että ensi viikolla tiedetään jo enemmän esimerkiksi loppuunmyyntien aikataulusta.

– Ehkä ensi viikolla tiedetään taas enemmän kauppojen aukioloista ja alkavatko loppuunmyynnit jossain vaiheessa. Toistaiseksi jatketaan normaalisti.

Sen pääluottamusmies saattoi jo kertoa, että työntekijöillä loppuu työsuhde Anttilan palveluksessa 3. elokuuta. Jos konkurssipesä palkkaa töihin, on se oma lukunsa.