Suomelle asetettu päästötavoite ei kelpaa kenellekään: Elinkeinoelämä tyrmää, ympäristöjärjestöt eivät pidä riittävänä

EK ja MTK pitävät Suomelle asetettuja päästövähennystavoitteita äärimmäisen kovina. Ympäristöjärjestöjen mielestä tavoitteet eivät sen sijaan ole vielä riittäviä.

Kotimaa
Traktori pellolla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Euroopan komissio julkisti tänään keskiviikkona päästövähennystavoitteet, jotka ovat Suomen osalta odotettua kovemmat. Ehdotuksen mukaan Suomen maatalouden, liikenteen, asumisen ja jätehuollon päästöjä on vähennettävä 39 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Ehdotus koskee päästökaupan ulkopuolelle jääviä sektoreita.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK pitää päästötavoitetta äärimmäisen kovana. Järjestön mielestä riskinä on, että se vie maataloustuotantoa sellaisiin maihin, joissa ruuan tuotantomenetelmät eivät ole yhtä kestäviä kuin Suomessa.

MTK painottaa, että Suomi sitoo hiilidioksidia ilmakehästä hyvällä metsien ja viljelymaan hoidolla. Järjestön mielestä komission tulisi ottaa tämä ilmastotyö paremmin huomioon.

EK: Kuljetuskustannukset nousevat tuntuvasti

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan puolestaan kuljetuskustannukset nousevat Suomessa tuntuvasti, jos komission esittämä päästövähennystavoite tulee voimaan. Suomen on esimerkiksi vähennettävä merkittävästi öljyn käyttöä liikenteessä.

EK:n mukaan päästövähennykset vaikuttaisivat kaikkiin kuljetuksia käyttäviin yrityksiin. Sen mukaan myös matkailu voi kärsiä.

Ympäristöjärjestöt: Tavoite ei riittävä

Ympäristöjärjestö WWF:n ilmastoasiantuntijan Kaarina Kollen mukaan päästötavoite ei vielä ole riittävä. Se ei riitä siihen, että ilmaston lämpeneminen saataisiin pysymään alle 1,5 asteessa, kuten Pariisin ilmastosopimuksessa on sovittu.

– Kokonaistavoite jäsenmaiden kesken on liian heikko edelleen. Tämä on sellainen asia, minkä EU joutuu hyvinkin pian miettimään uudestaan.

Suomen 39 prosentin päästövähennystavoite on korkea useisiin muihin EU-maihin verrattuna.

– Ei ole oikea tapa verrata tätä toisiin jäsenmaihin vaan siihen, riittääkö se ilmastonmuutoksen torjumiseen. Päästään lopputulokseen, ettei riitä. On ihan hyväkin, että Suomeen tulee korkeat tavoitteet. Yleistavoitettahan pitäisi nostaa vielä entisestään, Kaarina Kolle sanoo.

WWF:n mukaan komission ehdotuksessa on porsaanreikiä, joiden avulla jäsenmaat voivat pakoilla konkreettisia päästöleikkauksia ja esimerkiksi käydä kauppaa halvoilla päästöoikeuksilla.

Greenpeace: Päästövähennyksiä tarvitaan kaikilla sektoreilla

Komission paketti linjaa, että maankäyttö- ja metsäsektorin hiilinielut voidaan osittain ottaa huomioon, kun lasketaan päästövähennyksiä. Suomen metsät voisivat siten osittain vähentää esimerkiksi maatalouden ja liikenteen päästötavoitteita.

Tätä kritisoi muun muassa ympäristöjärjestö Greenpeace, jonka mukaan hiilinielut tarvitsevat omat itsenäiset tavoitteensa. Järjestön mukaan kaikki mahdolliset keinot tarvitaan, että pysyttäisiin tavoitteeksi asetetussa alle 1,5 asteen ilmaston lämpenemisessä.