Vanhanen Sitra-kritiikistä: Ajatushautomon toiminta on jo nyt läpinäkyvää

Ajatushautomo Sitra ei aja nykyhallituksen tai markkinaliberaalien linjaa, sanoo Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Vanhanen. Hän kuittaa kritiikin ay-liikkeen herkkänahkaisuudeksi.

Kotimaa
Matti Vanhanen
Matti VanhanenJarno Kuusinen / AOP

Ammattiyhdistysliike on turhautunut valtion varoilla toimivan ajatuspaja Sitran toimintaan. Sitran sanotaan toimivan poliittisesti ja ajavan markkinaliberaalia näkökulmaa; työntekijöiden etujen heikentämistä sekä julkisten palvelujen yksityistämistä.

Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) vakuuttaa, ettei hallintoneuvostossa ole jälkeäkään tyytymättömyydestä Sitran ohjelmasisältöihin. Vanhanen ei ymmärrä väitettä siitä, että Sitra ajaisi nykyisen hallituksen linjaa.

– Tämänkin vaalikauden Sitran pääohjelmat on käyty läpi ja niille on annettu yksimielinen tuki. Kaikki nämä ohjelmat on jo viime eduskunnan kauden aikana aloitettuja, Vanhanen perustelee.

Hallintoneuvosto on Vanhasen mukaan ollut päätöksissään yksimielinen – sosiaalidemokraatteja myöten. Hän ajattelee, että Suomessa on oltava Sitran kaltainen riittävän itsenäinen ajatuspaja, jonka esitysten toimeenpanosta päättää poliittinen valta.

– Sitran toiminta on läpinäkyvää. Kaikki sen esitykset tulevat julkiseen keskusteluun, eikä Sitra itse päätä minkään uudistuksen toteuttamisesta.

Vanhasen mielestä Sitra hoitaa tehtäväänsä kunnioitettavalla tavalla, eikä äkillisiin muutoksiin ole tarvetta.

– Herkkänahkaisuuden, myös ammattiyhdistysliikkeen puolella, pitää vähentyä ja yhteistyötä tarvitaan lisää, Vanhanen linjaa.