Turkin presidentti lupaa lisää pidätyksiä

Muutamassa päivässä kymmenet tuhannet turkkilaiset ovat joutuneet presidentin puhdistustoimien kohteeksi.

Turkki
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kabinettitapaamisessa Ankarassa 20. heinäkuuta 2016.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kabinettitapaamisessa Ankarassa 20. heinäkuuta.Turkin presidentin toimisto / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoo, että uusia pidätyksiä on odotettavissa lähiaikoina. Televisiokanava al-Jazeeralle antamassaan haastattelussa Erdoğan sanoo, että nykyisiltä pidätetyiltä saadaan huomattava määrä nimiä, jotka johtavat uusiin pidätyksiin lähipäivinä.

Erdoğan on siivonnut Turkin hallintoa rankalla kädellä viime viikonlopun epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Kaikkiaan Erdoğan puhdistus on tähän mennessä vaikuttanut noin 60 000 työntekijän elämään.

Yli 10 000 ihmistä on pidätetty, loput on erotettu tehtävistään ainakin määräaikaisesti. Erdoğan on keskittänyt puhdistuksensa erityisesti opetukseen. Tuhansia opetusministeriön työntekijöitä on erotettu toistaiseksi, kymmenien tuhansien ykstyisten oppilaitosten opettajien opetusluvat on peruttu ja yli 600 oppilaitosta on suljettu.

Lisäksi Erdoğan on erottanut muun muassa sisä- ja puolustusministeriön työntekijöitä, kuten poliiseja, tiedustelupalvelun työntekijöitä, sotilaita ja tuomareita.

Haastattelussa Erdoğan sanoi uskovansa, että ulkomaita saattoi olla osallisena vallankaappausyrityksessä. Erdoğan ei maininnut yhtäkään maata nimeltä.

Ulkomaat ovat esittäneet huolensa Erdoğanin toimista vallankaappausyrityksen jälkeen. Esimerkiksi Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault on vaatinut Turkkia kunnioittamaan lakeja, koska vallankaappauksen tukahduttaminen ei ole avoin valtakirja arvostelijoiden hiljentämiseksi.

Tämä vaikuttaa ärsyttävän Erdoğania, koska haastattelussa hän käskee Ranskaa huolehtimaan vain omista asioistaan.

– Jos hän [Ayrault] haluaa saada oppitunnin demokratiasta, hän voi tulla Turkkiin, ja me opetamme, mitä demokratia on, Erdoğan sanoo tulkatussa haastattelussa.

Lähteet: AFP, Reuters