Erdoğan julisti poikkeustilan kolmeksi kuukaudeksi – Presidentti voi nyt ohittaa parlamentin

Presidentti sanoo tekevänsä edelleen työtä armeijan puhdistamiseksi viruksesta.

Turkki
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui lehdistötilaisuudessa Ankarassa keskiviikkona 20. heinäkuuta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui lehdistötilaisuudessa Ankarassa keskiviikkona 20. heinäkuuta.EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on julistanut myöhään keskiviikkona maahan kolmen kuukauden poikkeustilan. Presidentin mukaan se sallii hallituksen tehdä nopeita ja päättäväisiä toimenpiteitä vallankaappauksen tukijoita vastaan. Erdoğanin mukaan julistus on maan perustuslain mukainen.

Poikkeustilannesääntö tulee voimaan, kun se on julkaistu maan virallisessa lehdessä. Se antaa presidentille ja hallitukselle muun muassa oikeuden ohittaa parlamentin säätäessään uusia lakeja.

Presidentti ilmoitti asiasta suorassa televisiolähetyksessä. Ilmoitusta edelsi kansallisen turvallisuusneuvoston lähes viiden tunnin mittainen kokous.

Julistuksen tavoitteena Erdoğanin mukaan kyetä toimimaan nopeasti ja tehokkaasti demokratiaa, oikeusvaltiota ja kansalaisten oikeuksia uhkaavaa vihollista vastaan. Presidentti myös torjui länsimaisten hallitusten esittämää kritiikkiä siitä, että hän olisi mennyt liian pitkälle.

Erdoğan sanoi myös että uusia pidätyksiä on odotettavissa lähiaikoina. Hänen mukaansa nykyisiltä pidätetyiltä saadaan huomattava määrä nimiä, jotka johtavat uusiin pidätyksiin lähipäivinä.

Kaikkiaan Erdoğan puhdistus on tähän mennessä vaikuttanut noin 60 000 työntekijän elämään.