Rautakauppaketju Bauhaus uhkaa viedä Konepaja Brunon kulttuuritilat

Saksalainen rautakauppaketju Bauhaus uhkaa jyrätä urbaania kaupunkikulttuuria tarjoavan Konepaja Brunon. Helsingin Vallilassa sijaitseva VR:n entinen konepaja on räätälöity tapahtuma- ja kirpputoripaikaksi. Alueen yrittäjien mukaan Bauhausin tulo vaarantaisi myös alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia. Brunoa yritetään pelastaa nyt mm. adressin voimin.

Kotimaa
Konepajan avara sisätila
Konepajan tiloissa on järjestetty esimerkiksi kirpputoreja.Ari Tuhkanen / Yle

Valokuvaajat Jakke Nikkarinen ja Ilkka Hietala avasivat Helsingin Vallilaan vuosi sitten Konepaja Brunon, ruokaa, musiikkia ja muuta kulttuuria yhdistävän keskuksen ja koko kansan olohuoneen. Alueella on samanlainen toimintamalli ja henki kuin Helsingin kaupungin omistamilla Kaapelitehtaan, Suvilahden ja Teurastamon kiinteistöillä. Nyt Brunoa uhkaa lähtö.

Kulttuuritoiminnan tilalle rautakauppa

Tapahtuma- ja kirpputoripaikaksi räätälöidylle, Pasilan vanhan konepajan paikalle on ilmeisesti tulossa saksalainen rautakauppaketju Bauhaus. NCC on kertonut käyvänsä VR:n kanssa neuvotteluja rakennuksen ostamisesta.

– Bauhausista on jo käyty katselemassa paikkoja. Reilun vuoden työmme on vaarassa mennä hukkaan, sanoo Brunon toinen yrittäjä Jakke Nikkarinen.

Kaupungilta toivotaan kädenojennusta

Jakke Nikkarisen mukaan olisi ihanteellista, jos kaupunki ostaisi alueen rakennukset ja solmisi kulttuuritoimijoiden ja muiden yrittäjien kanssa pitkiä vuokrasopimuksia. VR:n nykyiset vuokrasopimukset ovat toistaiseksi voimassaolevia ja niissä on 6 kuukauden irtisanomisaika, minkä vuoksi yrittäjät eivät ole motivoituneita kehittämään aluetta.

Brunoa yritetään pelastaa nyt mm. adressin voimin. Tiistai-iltana verkossa avatussa adressissa vaaditaan mm. alueelle sen arvoa vastaavaa, kaupunkikuvaa rikastuttavaa toimintaa tulevaisuudessakin. Adressi on kerännyt jo noin 4500 allekirjoitusta.

Ylen uutisten torstaiaamuna tavoittama Bauhausin toimitusjohtajan Rami Antila ei tässä vaiheessa halunnut kommentoida asiaa.

Konepaja Brunon sisäänkäynti
Konepaja Brunoa uhkaa häätö.Ari Tuhkanen / Yle