Trumpin parivaljakko Mike Pence kehui isäntäänsä, kisasta väistyneelle Cruzille buuattiin

Ted Cruz kehotti republikaanien puoluekokouksen osanottajia äänestämään omantuntonsa mukaan; Trumpin tueksi hän ei asettunut. Cruzin entinen tukija Mike Pence otti kiitellen vastaan tehtävän Trumpin varapresidenttiehdokkaana.

Republikaanien varapresidenttiehdokas Mike Pence sai voitonpuheensa jälkeen halauksen äidiltään Nancylta. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt Ted Cruz sai puoluekokousväeltä Clevelandissa buuaukset, kun hän ei puheessaan antanut tukeaan ehdokkaaksi valitulle Donald Trumpille.

– Älkää jääkö kotiin marraskuun vaaleissa. Äänestäkää omantuntonne mukaan ehdokasta, jonka luotatte puolustavan vapauttamme ja olevan uskollinen perustuslaille, Cruz sanoi eikä maininnut Trumpin nimeä kuin kerran, onnitellessaan ehdokkuudesta. 

Varapresidenttiehdokkaaksi valitun Mike Pencen puheelle sen sijaan hurrattiin suureen ääneen. Hän sanoi, ettei epäröinyt hetkeäkään, kun hänelle tarjoutui mahdollisuus ryhtyä Trumpin pariksi.

Trump on mies, joka ei luovuta koskaan eikä käänny tieltään, hän on aito, hän on tekijä pelissä, joka yleensä on varattu puhujille, Pence perusteli.

Pencestä toivotaan yhdistäjää

Trumpin kampanjaväki toivonee Indianan kuvernööristä Pencesta puolueen rivien yhdistäjää, sillä hän on kokenut poliitikko ja hyvissä väleissä puoluejohdon kanssa, mitä ei voi Trumpista sanoa. Pencekin viittasi parivaljakon erilaisuuteen.

– Hänen tunnetaan hyvin persoonallisena, värikkäänä ja karismaattisena, ja minä... no... hän taisi hakea jotakuta vastapainoksi, Pence sanoi nauraen.

Pence vetosi Trumpia vastustaviin republikaaneihin sanomalla, että tämä on ainoa mahdollisuus demokraattien Hillary Clinton päihittämiseen.

57-vuotias Pence on kuvaillut itseään "kristityksi, konservatiiviksi ja republikaaniksi – tässä järjestyksessä". Esivaaleissa hän kannatti aluksi Cruzia, josta tuolloin povattiin presidenttiehdokasta. 

Pence on yhdysvaltalaisille varsin tuntematon. Uutiskanava NBC (siirryt toiseen palveluun):n mielipidekyselyssä 48 prosenttia sanoi, ettei tiedä hänestä kylliksi voidakseen ottaa hänen pätevyyteensä kantaa. Muiden kannat jakaantuivat tasan: valintaa piti hyvänä 26 prosenttia ja huonona yhtä moni.