Lapsia on syntynyt jälleen vähemmän korkean syntyvyyden Oulussa

Reilun puolen vuoden aikana Oysissa on syntynyt parisataa lasta vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Tilanne on ollut samanlainen useita vuosia koko maassa: syntyvyys on laskenut useita vuosia peräkkäin. Silti Pohjois-Pohjanmaalla syntyvyys on maan kärkeä.

syntyvyys
Vauva hymyilee neuvolan pöydällä.
Petri Aaltonen / Yle

Syntyvyys on laskenut Suomessa vuodesta toiseen alkaen vuodesta 2011. Kun vuonna 2010 Suomessa syntyi yli 60 400 lasta, viime vuonna vastaava luku oli hitusen yli 55 000.

Syntyneiden määrä Oulun yliopistosairaalassa kääntyi laskuun hieman myöhemmin, vuonna 2013. Syntyvyyden huippuvuosi koettiin vuonna 2012, jolloin Oysissa syntyi yli 4400 lasta.

Viime vuonna syntyneitä oli reilut 3900; yhtä vähän vauvoja syntyi Oysissa viimeksi vuonna 2004.

Syntyvyys näyttää edelleen laskevan

Tänä vuonna syntyneiden määrä on edelleen vähentynyt Oysissa. Viime vuonna vauvoja syntyi tammikuun ensimmäisen päivän ja heinäkuun 18. päivän välisenä aikana 2190, kun tänä vuonna nyyttejä on saatettu Oysissa maailmaan tällä välillä 1996.

Synnytysosaston ylilääkäri Marja Vääräsmäki uskoo, että ihmisten päätökseen hankkia lapsia vaikuttavat esimerkiksi epävarma yhteiskunnallinen tilanne ja työttömyys. Hän ei kuitenkaan usko, että syntyvyys laskee vuosi vuodelta pysyvästi, vaan tilanne muuttuu, kun yleinen epävarmuus Suomessa hellittää.

Pohjois-Pohjanmaa on kuitenkin edelleen syntyvyydeltään rikasta aluetta. Viime vuonna syntyvyys maassamme väkilukuun suhteutettuna oli voimakkainta Merijärvellä, Limingassa, Luodossa, Pyhännällä ja Tyrnävällä.

Pohjois-Pohjanmaalla verraten kova syntyvyys

Yli 50 000 asukkaan kaupungeista Oulu on kärkisijoilla niin sanotulla kokonaishedelmällisyysluvulla mitaten. Oulussa syntyvyys naista kohden oli viime vuonna 1,92. Tätä korkeampi se oli vain Seinäjoella. Vastaavasti matalin syntyvyys oli Helsingissä, jossa kokonaishedelmällisyysluku oli 1,32.

Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lapsia syntyi 2,05 lasta naista kohden.

Niin sanottu luonnollinen väestönkasvu, jossa tarkastellaan syntyneiden määrää kuolleiden määrään, on esimerkiksi Oulun seutukunnassa positiivinen. Vuonna 2015 kuolleita seutukunnassa oli noin 1500, syntyneitä vastaavasti noin 3200. Koko maan tasolla syntyneiden määrä on vuosittain ylittänyt kuolleiden määrän noin 10 000:lla.