1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Eläinlääkäri: Sairas eläin saa yhä herkemmin tappotuomion – ongelmatiloilla pihistetään karjan terveydestä

Talousvaikeudet näkyvät erityisesti tiloilla, joilla laiminlyöntejä on ollut jo aiemminkin. Sairastuneet, taloudellisesti arvottomat tuotantoeläimet lopetetaan ennemmin kuin hoidetaan kuntoon, ja esimerkiksi kuolleita nautoja on yritetty hävittää tiloilla, vaikka ne pitäisi toimittaa raatokeräilyyn.

talous
Vasikka.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Maatilojen talouden kiristyminen heikentää myös tuotantoeläinten kohtelua, sanoo Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän vs. valvontaeläinlääkäri Nina Nihtilä. Talousvaikeuksien vaikutukset näkyvät ennen kaikkea sellaisilla tiloilla, joilla ongelmia on ollut jo aiemminkin.

Jotkut tilanpitäjät pyrkivät karsimaan kuluja kaikin keinoin muun muassa sairaiden eläinten hoidossa. Esimerkiksi sairas vasikka saatetaan ennemmin lopettaa kuin hoidattaa eläinlääkärillä.

– Tuottajat saattavat myös yrittää itse hoitaa eläimiä tai käytetään puoskarointihoitoja, vaikka eläin tarvitsisi eläinlääkärin apua, Nihtilä luettelee.

Muutos on huomattu myös Eviralla. Kynnys lopettaa eläin, varsinkin jos sen taloudellinen arvo on vähäinen, on laskenut viime talven ja kevään aikana. Venäjän viennin tyrehtyminen on pistänyt esimerkiksi maitotilalliset taloudelllisesti ahtaalle.

– Evirallekin on kantautunut näitä puheita, että eläimen lopettamiseen päädytään helpommin sen sijaan, että pyydettäisiin eläinlääkäri hoitamaan. On myös sellaisia tilanteita, että eläin lopetetaan, koska eläimiä ei meinata saada eteenpäin ja tilalle tulee tilan puute, sanoo Eviran eläinten terveys- ja hyvinvointiyksikön ylitarkastaja Sari Salminen.

Myös Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:lta arvioidaan, että halu hoidattaa eläimiä on laskenut sekä tuotantoeläinten että lemmikkieläinten kohdalla. Tuotantoeläimiä pidetään kannattavuuden takia, ja sairas eläin ei kannata: se pitää joko hoitaa tai lopettaa. Jokainen tuottaja arvioi itse, mikä eläimen arvo on, sanoo MTK:n eläinlääkäriasiantuntija Leena Suojala.

– Huono taloudellinen tilanne ei kuitenkaan välttämättä ole vaikuttanut negatiivisesti. Päätökset, lopetuspäätöksetkin, tehdään nopeammalla aikataululla, hän toteaa.

Haudattu ruho terveysriski myös ihmisille

Raatojen keräilyalueella nautojen, lampaiden, vuohien ja biisonien raatojen hautaaminen on kiellettyä. Joskus esimerkiksi märehtijöiden raatoja on kuitenkin yritetty hävittää laittomasti, vaikka ne pitäisi toimittaa raatokeräilyn kautta asianmukaiseen polttolaitokseen hävitettäväksi.

Evirallekin on kantautunut näitä puheita, että eläimen lopettamiseen päädytään helpommin sen sijaan, että pyydettäisiin eläinlääkäri hoitamaan.

Sari Salminen

– Nämä tapaukset ovat olleet yksittäisiä, mutta nekin ovat aina riski ympäristölle ja eläintautien leviämiselle, vs. valvontaeläinlääkäri Nihtilä huomauttaa.

Nautojen säädöstenvastainen hävittäminen on pienentynyt vuosi vuodelta, ja nyt luku on vain muutaman prosentin luokkaa. Lampaiden ja vuohien osalta reilut kymmenen prosenttia hävitetään edelleen lainvastaisesti, ja luku on kasvanut edellisvuodesta, sanoo Eviran ylitarkastaja Olli Venelampi.

– Väärin haudattuna ruhot houkuttelevat petoeläimiä. Sen lisäksi niissä on tautivaara ja on mahdollista, että ne pilaavat pohjaveden. Ne ovat taudin levittäjiä ja riski sekä ihmiselle että muille eläimille.

Oikea lääkitys tärkeä myös eläimelle

Vs. valvontaeläinlääkäri Nina Nihtilän eteen on tullut tapauksia, joissa tuottaja on lääkinnyt eläintä tuotteella, joka on määrätty toiselle eläimelle ja vieläpätoiseen tautiin.

Ruhot ovat taudin levittäjiä, ja riski sekä ihmiselle että muille eläimille.

Olli Venelampi

Eviran ylitarkastaja Sari Salminen kertoo, että lääkityksen aloittamista mietitään tiukassa taloudellisessa tilanteessa tarkemmin, mutta hänellä ei ole tietoa siitä, onko tuotantoeläimille annettu vääriä lääkityksiä.

Salminen huomauttaa, ettei eläimiä pitäisi lääkitä vääränlaisilla antibiooteilla.

– Resistenssiriski kasvaa. Suoranaisesti tauti ei ehkä leviä, mutta antibiootit pitäisi miettiä käyttötarkoituksen mukaan. Pitää miettiä, milloin ja mitä antibioottia käytetään. Jos käytetään lyhyitä kuureja tai vääriä lääkkeitä, syntyy mikrobeja, joihin eivät tehoa mitkään lääkkeet, hän varoittaa.

Lue seuraavaksi