Moottorikelkkakautta voi jatkaa kesällä veden päällä – "Kyllä se aika hurjalta tuntuu"

Miltä tuntuu ajaa ensimmäistä kertaa moottorikelkalla vedessä? Hurjalta tietysti, kun koko ajan pelkää, että kelkka uppoaa veteen. Pinnalla pysymisen kikat oppii kuitenkin helposti, kertovat asiaan hurahtaneet miehet.

ilmiöt
Moottorikelkkailija ajaa vedessä, kelkka kulkee etupää ilmassa.
Heikki Mäkelä

Ensiksi varoituksen sana. Omien vakuutusten kattavuus kannattaa tarkistaa ennen kuin lähtee testaamaan, pysyykö moottorikelkka veden päällä.

– Kaikkien yhtiöiden vakuutukset eivät välttämättä korvaa mitään, jos ajaa vedessä. Ne kannattaa selvittää tarkasti. Jos vahinkoja sattuu, silloin tietää ainakin, että vakuutukset ovat kunnossa, neuvoo perholainen Heikki Mäkelä, joka on kavereidensa kanssa varsin vihkiytynyt aiheeseen.

Kaikkien yhtiöiden vakuutukset eivät välttämättä korvaa mitään, jos ajaa vedessä. Ne kannattaa selvittää tarkasti.

Heikki Mäkelä

Kaikki lähti yksinkertaisesti moottorihenkisen kaveriporukan kokeilunhalusta.

– Aina on kiinnostanut kaikki erikoinen, mitä muut eivät välttämättä tee. Ajoimme keväisin kelkalla tulvavesissä pelloilla ja alkoi tuntua, että viedään tämä homma seuraavalle tasolle. Sitten hommasimme toisen kelkan ja päätimme, että ruvetaan ajamaan järvissä kesällä, Mäkelä avaa.

"Koko ajan on pelko uppoamisesta"

Ensimmäinen ajokerta oli mieleenpainuva.

– Kyllä se aika hurjalta tuntuu ensimmäisellä kerralla, kun lähtee veden päälle. Koko ajan on pelko, missä uppoaa. Kun pääsee rantaan, kyllä sormenpäät ovat valkoisina ja vähän aikaa tärisee, kuvailee yksi harrastajista, Marko Aho.

Ei se ole sen vaikeampaa kuin talvikelkkailukaan, pysähtyä ei vain kärsi.

Heikki Mäkelä

Hän kuitenkin vakuuttaa, että veden päällä ajamisen taidon oppii helposti.

– Tuurilla on vain lähdetty menemään ja todettu, että näinhän se toimii. Ei se ole sen vaikeampaa kuin talvikelkkailukaan, pysähtyä ei vain kärsi, lisää Heikki Mäkelä.

Seuraavaksi tavoitteena hyppyri

Moottorikelkka kelpaa vesikäyttöön, kun sitä hieman tuunaa. Tärkeää on myös tiivistys niin, ettei kelkasta pääse valumaan vesiin polttoainetta tai öljyä.

Moottorikelkkailija lähtee ajamaan järven rannasta,  kelkan keula ilmassa.
Heikki Mäkelä

Veden päällä voi tehdä kaikenlaisia temppuja.

– Enemmän pystyy tekemään kuin talvella. Aallot antavat niin paljon mahdollisuuksia. Voi hyppiä ja viedä kelkkaa luisussa. Tavoitteena on, että tälle kesälle tehdään hyppyri ja kokeillaan, miten laskeutuminen siitä onnistuu, Marko Aho kertoo.

Miehet ovat pöristelleet kelkalla veden päällä huimaakin vauhtia, jopa 100 kilometriä tunnissa.