Tutkija Alaranta uskoo Turkin puhdistusten jatkuvan

Poikkeustilan julistaminen antaa presidentti Recep Tayyip Erdoğanille laillisen mahdollisuuden käyttää kovempia otteita.

Turkki
Ihmisjoukko heiluttaa Turkin lippuja ja pitelee hallitusta tukevaa kylttiä.
"Ei vallankaappaukselle, kyllä demokratialle", julistivat Turkin hallituksen kannattajien iskulauseet Istanbulissa kaappausyrityksen jälkeen.Cen Türkel / EPA

Turkkiin perehtynyt tutkija Toni Alaranta uskoo, että puhdistukset maan valtiollisissa instituutioissa jatkuvat. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan julisti maahan kolmen kuukauden tilapäisen poikkeustilan myöhään keskiviikkona.

– Poikkeustila antaa laillisesti mahdollisuuden kovempiin otteisiin. Se pitää sisällään aikamoisen kokoelman erilaisia rajoituksia kokoontumisvapauden rajoittamisesta ulkonaliiikkumiskieltoon, katuetsintöihin ja matkustusrajoituksiin, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Alaranta sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

– Kyllä tämä kehitys on nyt Turkissa semmoinen, että maa tulee olemaan sekasortoinen vielä pitkään. Ja monennäköistä voi tapahtua.

Presidentti Erdoğanin mukaan poikkeustila sallii hallituksen tehdä nopeita ja päättäväisiä toimenpiteitä vallankaappauksen tukijoita vastaan. Presidentin mukaan julistus on maan perustuslain mukainen.

Alaranta arvioi, että Erdoğanin tavoitteena on maanpaossa elävän uskonnollisen johtajan Fethullah Gülenin liikkeen lopullinen alasajo ja mahdollisuuksien mukaan myös muiden hallituksen kriitikoiden puhdistaminen kaikista virallisista instituutioista.

– Ja sitten varmaan yritetään tasoitella kansalaismielipide sitä varten, että voitaisiin järjestää esimerkiksi kansanäänestys siirtymisestä presidenttivaltaiseen järjestelmään.

Vallankaappausyrityksen jälkeiset puhdistukset alkoivat armeijasta ja tuomaristosta ja laajenivat sitten koskemaan koulutuslaitosta. Ne ovat vaikuttaneet jo ainakin 60 000 työntekijän elämään.

– Näiden ihmisten perheet mukaan lukien Turkissa on nyt paljon ihmisiä, joilla ei ole aavistustakaan, miten he tulevat itsensä elättämään. Siellä on nyt paljon perusvirkamiehiä, opettajia, jotka menettivät kertaheitolla työnsä ja leipänsä.

Alarannan mukaan on vaikea arvioida, kuinka pitkään pidätykset ja puhdistukset voivat Turkissa jatkua.

Arvostelut eivät vaikuta

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on kehottanut Turkkia luopumaan poikkeustilasta mahdollisimman pian. Alaranta ei kuitenkaan usko, että muiden maiden arvosteluilla on erityisemmin vaikutusta Turkkiin.

– Sekä Yhdysvallat että EU ovat nyt antaneet kommenteja, joissa ilmoitetaan, että ymmärretään että kaappausyritystä täytyy kovin ottein vastustaa ja sitten toivotaan, että Turkki kuitenkin kunnioittaisi oikeusvaltiota.

– Tässä jää huomaamatta se, että Erdoğan on käyttänyt valtaa ohi perustuslain jo elokuusta 2014 saakka, jolloin hänet valittiin presidentiksi kansan äänillä. Ei oikeusvaltio ole tähänkään asti Turkissa toiminut, tuskin se nyt toimii tämmöisessä tilanteessa, Alaranta sanoo.