1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Koiralla on porttikielto torille – lakia rikotaan silti päivittäin

Ravintolat saavat päättää itse koira-asiakkaistaan, mutta useimpien torikahviloiden ovet pysyvät koirilta suljettuina. Järjestyslaki kieltää karvakaverit torilla, mutta lakia rikotaan avoimesti. Terveystarkastaja pitää lokkeja suurempana ongelmana.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Järjestyslaki kieltää koirien pidon toreilla toriaikana. Silti ostoksille mukaan otettua koiraa harva häätää pois. Joissakin Suomen kaupungeissa lupa koirakoille on annettu poikkeusluvalla kansalaisaloitteiden innoittamina.

Hämeenlinnan torilla koirakielto on voimassa, ja se herättää kaupunkilaisissa paljon tunteita. Kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö ja torivalvoja Sari Hagemeier ei tätä ihmettele.

– Näen työssäni päivittäin kuinka järjestyssääntöä rikotaan koirien osalta. En kuitenkaan oikein tiedä, kenen tähän pitäisi puuttua. Poliisilla on kädet täynnä työtä muutenkin.

Vuodesta 2012 kahviloiden ja ravintoloiden yrittäjät ovat halutessaan saaneet päästää sisään myös koira-asiakkaat. Toreilla toimivien kahviloiden asema ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen. Torilla vastassa on järjestyslaki, joka kieltää koirien tuonnin myös mm. uimarannoille ja lasten leikkipaikoille.

Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ari Kallas pitää järjestyslain pykälää täysin kuolleena. Kun ravintoloiden osalta lakia muutettiin koirien tuontia sallivampaan suuntaan, haluttiin muutoksella viedä Suomea Keski-Eurooppalaisempaan suuntaan.

Järjestyslakia ei silloin tultu ajatelleeksi, ja niinpä osa Suomen toreista pysyy edelleen tiukasti kiinni koirilta toisin kuin Euroopassa.

Järjestyslakia ei vaan kukaan tullut silloin huomanneeksi. Henkilökohtaisesti toivon, että sitä muutettaisiin koirien osalta.

Ari Kallas

– Järjestyslakia ei vaan kukaan tullut silloin huomanneeksi. Henkilökohtaisesti toivon, että sitä muutettaisiin koirien osalta.

Taivaalta tulevat todelliset terveysriskit

Koirien torikiellon yksi peruste ovat hygieniasyyt. Jos koira nostaa jalkaa väärässä paikassa, ovat tuotteet myyntikelvottomia. Hämeenlinnan torilla kaupungin terveystarkastaja Päivi Lindénin yläpuolella kirkuvat kuitenkin lokit.

– Vapaana torialueilla lentävät linnut ovat suurempi terveysriski kuin torilla kävelevä koira, hän sanoo.

Toistakymmentä vuotta alalla työskennellyt terveystarkastaja Päivi Lindén ei itse muista yhtäkään tapausta, jolloin koira olisi ollut syynä torilla elintarvikkeiden pilaantumiseen.

– Pidempään alalla ollut kollegani tosin muistaa yhden tapauksen, että koira olisi nostanut jalkaa marjalaatikon viereen ja pilannut siten koko satsin, Lindén muistelee.

Ihmiset rettelöivät koiraa useammin

Torivalvoja Sari Hagemeierillä ei kuitenkaan ole torilla koirien kanssa käyvistä asiakkaista kuin hyvää sanottavaa. Remmin molemmissa päissä osataan käytöstavat.

Vapaana torialueilla lentävät linnut ovat suurempi terveysriski kuin torilla kävelevä koira.

Päivi Lindén

– En muista että kertaakaan olisi pitänyt puuttua koirien tai niiden omistajien käyttäytymiseen. Enemmän on harmia sitten ihan tavallisista juopoista ja rähinöivistä ihmisistä.

Puhetta koirien pääsystä Hämeenlinnan torille toriaikaan on ollut. Hagemeier sanoo, että myyjien asenne on ollut voittopuolisesti salliva, mutta pieni osa asiakkaista on äänekkäitä vastustajia. Toistaiseksi Hämeenlinnan tori on ja pysyy koirilta suljettuna toriaikana.

Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ari Kallas sanoo, että ylivoimaisesti eniten häiriöitä aiheuttaa alkoholi. Myös suuret lintuparvet ovat ongelmallisia. Hän sanookin, että huomauttaa koirien omistajia vain hyvin harvoin. Myös koirien koolla on väliä, mutta eniten vaikuttaa käytös.

– Koirien ja heidän omistajiensa aiheuttamat ongelmat ovat promillen luokkaa ihmisiin verrattuna.