1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paperit, mapit ja muu tavara – siivoatpa konttorissa tai kotona, huomaa muutama asia!

Pyrkimys paperittomaan konttoriin on ollut iskulauseena jo vuosien ajan. Silti silti työpaikalla ja kotona saattaa kaapeissa ja hyllyissa olla tavaraa, josta pitäisi päästä eroon.Täytyykö tavarat lajitella? – Kyllä, kaikella on loppusjoituspaikkansa, sanoo asiantuntija.

Kotimaan uutiset
Kyniä ja mappeja toimistopöydällä.
Kalle Niskala / Yle

Suomalaisten jätehuoltoa pyörittävät kuntien omistamat jätehuoltoyhtiöt. Se millaisella tasolla käsittely ja kierrätys ovat eri puolilla maata, riippuu paljon yhtiöistä. Toisessa roskat erotellaan, polttojätteeseen ja kompostoitaviin. Toisissa kaikki menevät samaan pussiin.

Tässä jutussa asiantuntijana on asiakasneuvoja Johanna Pesola Ekorosk-yhtiöstä. Se toimii 10 pohjalaismaakunnan alueella, tavarat lajitellaan ja poltttojätteeksi menevät jauhetaan energiajätteeksi teollisuuden käyttöön.

Johanna Pesolan vinkit perustuvat paikallisiin ohjeisiin. Aloitetaanpa helpoimmasta:

Paperit pannaan paperinkeräykseen. Joko eko-pisteelle tai hyötyjäteasemalle. Sinne uppoavat myös erilaiset, kiiltävälle paperille painetut esitteetkin.

Monissa vuosikertomuksissa, kuntien budjeteissa ja erilaisissa raporteissa kannet saattavat olla läpikuultavaa muovia. Pesolan mukaan se on niin sanottua konttorikalvoa. Niitä ei huolita paperinkeräykseen tai energiajätteeksi.

– Kannet on revittävä pois ja muovit on laitettava kaatopaikkajätteeksi, jos puhumme muovitaskuista ja kalvoista. Ne ovat pvc-muovia, toisaaalta muistion voi heittää sellaisenaan kaatopaikkajätteeksi, sanoo Pesola.

Usein muistiot on myös sidottu muovisella kierteellä. Sellaiset muovit täytyy irroittaa ja lajitella energiajätteeksi, toisin sanoen poltettavaksi.

Perusmappi kelpaa poltettavaksi – muovimappi ei

Pahviset tai paperiset perusmapit, joissa on metallinen kiinnityssysteemi, menevät energiajätteeseen poltettavaksi, sanoo Pesola. Myös metallikierteellä sidotut muistilehtiöt ja kalenterit voi heittää samaan keräykseen.

– Yleensä esineessä oleva metallin määrä määrittelee kierrätyksen. Näissä oleva metallin määrä on sen verran vähäinen, että energiajätteenä käsiteltäessä magneetti poimii prosessiin tulevat pienet metallit.

Pahvisten mappien ohella hyllyistä löytyy myös uudempia mappeja, joissa pahvikannet on korvattu muovilla. Ne eivät kelpaa kierrätyksen lainkaan.

– Muoviset mapit kuuluvat ehdottomasti kaatopaikkajätteeseen. Ne ovat pvc-polyvinyylikloridia, joka ei sovikaan poltettavaksi jätteenpolttolaitoksessa.

Vuosien mittaan saattaa pöytälaatikkoihin kasautua erilaisia kyniä, joissa näyttää olevan metalliosia. Minne kuulakärkikynät voi kierrättää? Vai pitääkö ne purkaa?

– Kynät kuuluvat polttojätteeseen. Jos tuntuu, että ei ole varma, kannattaa turvata jätesanastoon (siirryt toiseen palveluun), jossa esineet on lueteltu aakkosjärjestyksessä.

Asiakasneuvoja Johanna Pesola Ekorosk - yhtiöstä summaa toimistojätteen vähenemisen ansioksi avokonttorit. Nykyään tavaraa kertyy aiempaa vähemmän, koska säilytystilaa on vähemmän, kuin yksittäisessä työhuoneessa.

– Kyllä se niin on, että kun on tyhjää tilaa, niin se tuppaa täyttymään.

Kotona paperia vähentävät myös muun muassa verkkolaskut ja tiliotteet.

Lue seuraavaksi