Mistä Nizzan hyökkääjä sai aseen? Sitä kysytään nyt oikeudenkäynnissä

Ranskan hallitus on reagoinut vihaisesti lehtitietoon, jonka mukaan hyökkääjän pääsyä Nizzan rantabulevardille oli estämässä vain yksi poliisiauto.

Ulkomaat
Kolme maastopukuista, aseistautunutta poliisia kävelee ihmisten joukossa.
Sotilaat partioivat Nizzan rantabulevardilla, jonne lomailijat ovat palanneet kuorma-autohyökkäyksen jälkeen.Olivier Anrigo / EPA

Oikeudenkäynti Nizzan kuorma-autohyökkäyksen vuoksi pidätettyjä viittä ihmistä vastaan alkaa torstaina. Kukaan heistä ei ollut Ranskan tiedustelupalvelun tarkkailussa ennen hyökkäystä.

Syytetyt ovat 22–40-vuotiaita. Kahta epäillään käsiaseen hankkimisesta Mohamed Lahouaiej-Bouhlelille. Myös kolmannen syytteet liittyvät aseisiin. Neljäs puolestaan sai Lahouaiej-Bouhlelilta tekstiviestin, ennen kuin tämä ajoi kuorma-auton väkijoukkoon Nizzan rantabulevardilla viikko sitten. Viidennestä on kerrottu vain, että hän on Lahouaiej-Bouhlelin pitkäaikainen tuttava.

Islamistinen Isis-järjestö on sanonut, että Lahouaiej-Bouhlel vastasi sen taistelukutsuun. Ranskan on syytä varautua uusiin iskuihin, Isis sanoi keskiviikkona julkaisemassaan videossa. Lahouaiej-Bouhlelin Isis-yhteyksistä ei kuitenkaan ole löytynyt näyttöä.

Hallitus on vakuuttanut, että Nizzan turvatoimet kansallispäivän juhlinnan aikana olivat vahvat. Libération (siirryt toiseen palveluun)-lehti kuitenkin kertoi torstaina, että vain yksi poliisiauto oli vahdissa paikalla, josta Lahouaiej-Bouhlel ajoi vuokraamansa kuorma-auton bulevardille. Sisäministeri Bernard Cazeneuven mukaan väite on valhetta.

Nizzan hyökkäyksessä kuoli 84 ihmistä. Loukkaantuneista 15 on yhä kriittisessä tilassa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset