1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kesä on ollut lempeä allergikoille – siitepölyä huomattavasti tavallista vähemmän

Kesän sateet ovat vähentäneet parhaillaan kukkivan heinän siitepölymäärää. Pujon kukinta on vasta alkamassa.

luonto
Nainen niistää nenäänsä.
Tuuli Teittinen / Yle

Siitepölykausi on ollut tänä vuonna keskivertoa heikompi. Ensimmäisenä kukinnan aloitti maaliskuun puolivälissä leppä ja sen jälkeen kukki koivu. Lepän kukinta oli tavallista heikompi ja koivun tavanomainen, kertoo Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimusassistentti Tiina Vitikainen.

– Norkkolaskennat antoivat keväällä odottaa keskimäärästä heikompaa koivun kukintaa. Siitepölyä kertyi kuitenkin tavalliseen tapaan, joten luultavasti kaukokulkeumia oli sen verran runsaasti. Koivun siitepöly kulkeutuu satojenkin kilometrien päästä. Tänä keväänä sitä kulkeutui meille Baltiasta ja Etelä-Venäjältä sekä lännestä Ruotsin suunnalta.

Pujo aloittelee kukintaansa

Tiina Vitikaisen mukaan heinälläkin on selvästi vaisumpi kukintavuosi menossa muun muassa sateisen kesän takia. Allergisen kannalta on tietysti hyvä, että heinän siitepölyä on ilmassa tavallista vähemmän. Pujon kukinta on vielä hyvin alussa.

– Ensimmäiset pujot kukkivat parhaillaan lämpimillä paikoilla. Pujon siitepöly ei leviä kasvupaikalta kovin kauas, painottaa Vitikainen.

– Pujo onkin ainoa allergiakasveistamme, johon voimme itse vaikuttaa. Esimerkiksi kitkemällä kasvit kotipihalta tai kadun varresta voi vaikuttaa tehokkaasti siitepölyn määrään ja suojata itsensä allergiaoireilta. Pujon kukinta alkaa hiipua elokuun lopulla, toteaa Vitikainen.

Pujo
epressi.com

Allergikon näkökulmasta pujo lopettaa oireilukauden. Siitepölyseurannan vinkkelistä elokuun lopulta syyskuun puolelle on satunnaisesti havaittu marunatuoksukin siitepölyä.

– Se on voimakkaasti allergisoiva kasvi. Allergisen arkeen se ei paljon vaikuta, koska kaukokulkeumat ovat niin vähäisiä. Täällä Suomessa se kasvaa vain yksittäisinä kasveina eikä välttämättä ehdi edes kukkia, kertoo Vitikainen

Siitepölyseuranta aloitetaan Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutissa maaliskuun alussa viemällä siitepölykeräin katolle.

– Silloin saatetaan jo havaita joitain lepän kaukokulkeumia. Keräintä pidetään yleensä syyskuun lopulle.

Lue seuraavaksi