1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Mustikkaa kasvaa paikoin runsaasti – myös laatu on hyvää

Viime vuonna neliömetrin alueelta löydettiin Oulangalta ennätyksellinen määrä mustikan kukkia, 2053 kappaletta. Nyt kukintoja on löytynyt reilut 1 300.

luonto
Mustikoita Kuusamon torilla.
Ensio Karjalainen / Yle

Kypsymässä olevasta mustikkasadosta tulee paikoin hyvä.

Kuusamossa marjoja ostava Rauno Veteläinen Kuusamon Marjasta sanoo, että varsinkin viime vuoteen verrattuna satonäkymät ovat jopa erinomaiset.

Myös mustikan laatu näyttäisi kehittyvän tänä kesänä hyväksi, ainakin Koillismaalla.

Marjasatoseurantaa Oulangalla.
Oulangalla Kuusamossa on seurattu mustikan kukintoja. Vuosi sitten neliömetriltä löytyi maailmanennätysmäärä mustikan kukkia, 2053. Tänä vuonna kukintoja on ollut enimmillään reilut 1 300.Ensio Karjalainen / Yle

– Mustikkasadosta näyttäisi tulevan ihan hyvä. Olemme jo ostaneet jonkin verran puhdistettua mustikkaa ja noiden ostojen perusteella näyttäisi myös laatu olevan hyvää. Mustikka on isoa Koillismaalla, Veteläinen kertoo.

Kuusamossa Oulangan tutkimusasemalla on tehty marjasatoseurantaa vuosikausia. Viime vuonna neliömetrin alueelta löydettiin Oulangalta ennätyksellinen määrä mustikan kukkia, 2053 kappaletta.

– Raaoiksi marjoiksi noista kehittyi vain reilut 400, kertoo Oulangan tutkimuskeskuksen kenttämestari Markku Rontti.

– Tänä vuonna neliömetriltä on löytynyt parhaimmillaan reilut 1 300 kukkaa, Rontti kertoo.

Markku Rontti arvelee, että osa hyvinkin lupaavasta mustikkasadosta menetettiin Koillismaalla alkukesällä käyneisiin kylmiin öihin.

– Mustikkaa löytyy lähinnä metsien reunamilta, Rontti sanoo.

Lue seuraavaksi