Kilpapyöräilijä kohtaa kortteliajossa jyrkän ylämäen 20 kertaa

Lappeenrannassa järjestetään viikonloppuna ensimmäistä kertaa kansallisen tason pyöräilykilpailu Willimiesajot. Lauantain korttelikisassa pyöräilijöiden jaksamista koetellaan erityisesti jyrkässä ja pitkässä mäessä.

urheilu
Liikennesulusta ilmoittava kyltti Liisankadun mäessä Lappeenrannassa.
Riitta Väisänen/Yle

Mäen pituus on 150 metriä ja keskijyrkkyys seitsemän prosenttia. Asiaan perehtymättömälle luvut itsessään eivät sano mitään.

Mäen alapuolella luvut muuttuvat konkretiaksi: edessä on pitkä ja jyrkkä ylämäki. Tavallinen hyötymatkapyöräilijä on kuitenkin päättänyt ottaa mäestä mittaa. Pyörä siis alle ja polkemaan.

Alkumatka menee mukavasti. Jaksamista helpottaa puolivälin paikkeilla oleva tasaisempi kohta. Sen jälkeen jyrkkä nousu alkaa uudelleen.

Pian puuskututtaa ja jalkoihin iskevät hapot. Mäen jaksaa polkea nipin napin yhden kerran ylös ilman pysähdyksiä.

Mitä sitten tuntee kilpapyöräilijä, joka ajaa mäessä? Ei vain kerran vaan 20 kertaa.

– Pystyn eläytymään tuskaan, mikä viimeisillä kierroksilla on päällä, tuumaa Matti Pesu Lappeenrannan Pyöräilijöistä.

Pyöräilijän energian säästäminen puntarissa

Lappeenrannan Pyöräilijät järjestää tänä viikonloppuna Lappeenrannassa ja lähikunnissa kansallisen tason Willimiesajot-pyöräilykilpailun. Lauantaina pyöräilijät kisaavat Rakuunamäen ympäristössä korttelikilpailussa.

2,3 kilometrin pituiselle reitille osuu Liisankatu, joka kulkee osittain jyrkkää mäkeä pitkin. Pyöräilijät ajavat reitin 20 kertaa.

Haastetta pyöräilijöille antaa mäessä se, että mäkeen ei ole mahdollisuuksia ottaa vauhtia. Mäki kun alkaa heti kääntymisen jälkeen kadunkulmasta.

– Kurvia ei voi lujaa ajaa ja alkuvauhtia ei kauheasti ole. Se tekee siitä varsinaisesti rankan, Pesu kuvailee.

Kilpailussa - ja mäessä - punnitaankin kisakuskin taito ja kokemus: kuka osaa käyttää voimansa järkevimmin.

– Ei niinkään sitä, kuka on yli tunnin kestävässä kisassa voimakkain, Pesu toteaa.

Viivalla kovia kilpailijoita

Kokemusta ja kovuutta korttelikilpailun osallistujista kyllä löytyy. Paikallisesti kiinnostavana esimerkkinä Pesu mainitsee ruokolahtelaisen Jaakko Hännisen.

Viivalla ovat myös muun muassa tuore maantieajon Suomen mestari Jesse Kaislavuo ja alle 23-vuotiaiden Suomen mestari Roope Nurmi.

_Korttelikilpailu alkaa lauantaina kello 14. Kilpailureitti suljetaan muulta liikenteeltä kello 13:30 ja avataan jälleen liikenteelle kisan päätyttyä noin kello 15.30. _

_Sunnuntaina kello 10 starttaa 135 kilometrin pituinen maantieajo. Liikennettä voidaan ajoittain pysäyttää reitin varrella. _

Kilpailureitteihin voi perehtyä tarkemmin Willimiesajojen nettisivuilta.