1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pää kuin pyöräilykypärä – tältä sinun pitäisi näyttää selvitäksesi autokolarista (video)

Graham ei ehkä näytä kovin viehättävältä, mutta ainakin hän selviäisi mainiosti autokolarista.

Ulkomaat
Graham-veistos.
Grahamin kallo on paljon normaalia suurempi ja se toimii kuin pyöräilykypärä. Kaularangan puuttuminen tarkoittaa, ettei se voi myöskään saada kaularankavammoja.

Graham on osa Australian Victorian osavaltion uusinta tieturvallisuuskampanjaa. Australian onnettomuustutkintaviranomaisten mukaan hänellä on täydellinen ruumis autokolarista selviämiseksi.

Grahamin loi kuvanveistäjä Patricia Piccinini yhteistyössä Melbournen sairaalan traumakirurgin Christian Kenfieldin avustuksella.

– Kallo on paljon normaalia suurempi, joten se toimii kuin pyöräilykypärä. Grahamilla ei ole kaulaa eikä kaularankaa, joka voisi murtua piiskaniskuvammassa. Valtavat kylkiluut pystyvät imemään paljon enemmän törmäysvoimaa, Kenfield sanoi.

Graham on valmistettu lasikuidusta, silikonista, hartsista ja ihmishiuksista. Se on näytteillä Victorian osavaltion kirjastossa elokuun 8. päivään saakka. Vierailijat voivat tutustua Grahamin ainutlaatuisiin sisäosiin esimerkiksi tablettiensa avulla.

– Hän ei ole holhoava eikä tuputtava. Siksi voimme tuntea yhteyden hänen kanssaan. Jos hän olisi aggressiivinen tai hyökkäävän oloinen, emme voisi tehdä sitä. Minusta hän on hyvin australialainen, kuvanveistäjä Piccinini sanoi.

Grahamin on tarkoitus myöhemmin kiertää ympäri osavaltiota ja levittää tieturvallisuuden ilosanomaa ihmisille.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi