Lomakodit ahdingossa: "Ihmiset hakevat ensin tuetulle lomalle kylpylään, hotelliin tai urheiluopistoon”

Koivurannan lomakodissa tuetulla lomalla oleva 85-vuotias Olga nauttii elämän helppoudesta. Rollaattorilla liikkuvalle ikäihmiselle kotityöt ja kaupassakäynti ovat haasteellisia. Lomalla saa mennä valmiiseen pöytään.

Loma-, juhla- ja vapaapäivät
Laituri lomakoti Koivurannan rannassa
Arto Loukasmäki / Yle

Tuettuja täyshoitolomia on järjestetty Oulujärven lahdessa Sokasaaressa sijaitsevassa lomakoti Koivurannassa jo yli 60 vuotta. Koivurantaan saapunut 85-vuotias Olga nauttii elämisen helppoudesta ja muun muassa siitä, että ruoka on valmiina kolme kertaa päivässä.

– Helppoa tämä on, kun ei tarvitse tehdä kotitöitä eikä käydä kaupassa. Täällä ruoka on hyvää, eikä viikon kestävä tuettu loma ole mielestäni kallis. Olen ollut täällä tuetulla lomalla pari kolme kertaa ja 12 vuotta nuoremman siskon kanssa olemme olleet täällä myös monta juhannusta. Tämä on hieno paikka, sanoo Olga.

Lomailu Koivurannassa ei ole pelkästään syömistä, oleilua ja löhöilyä, vaan virikkeellistä toimintaa on järjestettävä. Sellaisia ovat perinteiset pihapelit, lähialueelle suuntautuvat ja lomalaisten toiveiden sekä kiinnostuksen mukaan järjestettävät retket.

Jos hakijat eivät pääse muualle niin sitten he tulevat tänne.

Jukka Seitsojoki

– Parasta ovat nuo pihapelit, vaikka liikkuminen on minulle hankalaa. Rollaattorilla pääsen eteenpäin ja voin seurata, kun muut pelaavat. Huomenna muut lähtevät retkelle Paltaniemelle, mutta minä jään tänne, koska olen useasti käynyt Paltaniemellä ja siellä sijaitsevassa kuvakirkossa, kertoo Olga.

Lomakodin suosio on hiipunut

Parhaimmillaan Koivurannassa pystytään majoittamaan lähes 30 lomalaista. Tuettu lomaviikkoja on vuoden aikana viisi, mutta Koivuranta elää taloudellisesti haasteellisessa tilanteessa.

– Lomalle tulijat ovat ikääntymisen seurauksena vähentyneet ja lomakodin tulot perustuvat pääasiassa sosiaalisen lomatoiminnan asiakasmääriin. Tuloilla saadaan juuri ja juuri kulut katettua, laskee Lomakoti Koivurantaa ylläpitävän yhdistyksen rahastonhoitaja Jukka Seitsojoki.

Vuonna 2012 tuettujen lomien haku siirtyi sitä varten perustetun Hyvinvointilomat-yhdistyksen hoidettavaksi. Sen toimintaa tukee Raha-automaattiyhdistys. Lomia saa hakemalla ja niitä myönnetään terveydellisin, sosiaalisin ja taloudellisin perustein. Lomat ovat täysihoitoa lomailijoille omavastuumaksua vastaan. RAY:n vaatimuksesta lomakotien rinnalle tulivat hakuun vuonna 2012 myös kylpylät, hotellit ja urheiluopistot.

– Se tahtoo olla niin, että ihmiset hakevat ensin tuetulle lomalle kylpylään, hotelliin tai urheiluopistoon ja lomakodit jäävät häntäpäähän, joten jos hakijat eivät pääse muualle, niin sitten he tulevat tänne, kertoo Seitsojoki.

Kyselyjä päivittäin

Vakiokävijöiden joukossa on myös sellaisia lomalaisia, jotka käyvät joka toinen vuosi tuetulla lomalla ja joka toinen vuosi maksavat loman itse. Kuitenkaan tuettujen lomaviikkojen aikana ulkopuolisia lomalaisia ei voida ottaa. Koivurannassa vakiokävijöitä on noin satakunta ja kyselyjä sekä lomalle tulijoita on jatkuvasti.

Ei tarvitse tehdä kotitöitä eikä käydä kaupassa.

Olga

– Kyselyjä tulee vähintään kerran päivässä ja muita lomalaisia otetaan vastaan tuettujen lomaviikkojen ulkopuolella. Meillä on myös iltakävijöitä. Tänä kesänä on käynyt pari polttariporukkaa, jotka ovat yöpyneet. Meillä majoittuu myös erilaisia työporukoita, kertoo Seitsojoki.

Mökkypeli
Mökky on yksi Koivurannan pihapeleistäYLE / Etelä-Savo

Lomakodin taloudellista tilannetta hankaloittaa myös viime vuonna muuttunen työllisyyslaki, jonka seurauksena yhdistys ei voi käyttää pelkästään palkkatuettuja työntekijöitä.

Lomakoti Koivurannan rahastonhoitaja Jukka Seitsojoki
Lomakoti Koivurannan rahastonhoitaja Jukka SeitsojokiArto Loukasmäki / Yle

– Palkkatuettuja työntekijöitä voimme ottaa, jos meillä on palkattuna työntekijä pelkästään omilla varoilla. Nyt miellä on yksi työntekijä palkattu omilla varoilla ja tämän kuukauden ajan myös kokki ja sitten palkkatuella on viisi työntekijää, kertoo lomakotiyhdistyksen rahastonhoitaja Jukka Seitsojoki.

Tulevaisuudessa on toivoa, sillä juuri Hyvinvointilomilta tulleessa ensi vuoden suunnitelmassa esitetään edelleen viiden tuetun lomaviikon järjestämistä Sokasaaressa sijaitsevassa lomakodissa.