1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnesty ja HRW: Ukrainan konfliktin molemmat osapuolet ovat syyllistyneet kidutukseen

Ihmisoikeusjärjestöjen yhteisraportissa sanotaan, että Ukrainan hallinnon tukijat ja separatistit ovat syyllistyneet myös mielivaltaisiin ja pitkittyneisiin pidätyksiin.

Ulkomaat
Kapinallistaistelijoita aluehallinnon rakennuksen edustalla Donetskissa.
Kapinallistaistelijoita aluehallinnon rakennuksen edustalla Donetskissa syksyllä 2015.Jakub Kmainski / EPA

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty ja Human Rights Watch syyttävät Ukrainan konfliktin molempia osapuolia kidutuksesta sekä mielivaltaisista ja pitkittyneistä pidätyksistä.

Järjestöt sanovat, että sekä Ukrainan hallinnon tukijat että Itä-Ukrainan separatistit ovat pidättäneet siviilejä, joita he epäilevät vastapuolen tukemisesta.

Amnestyn ja Human Rights Watchin keskiviikkona julkaisemassa yhteisessä raportissa (siirryt toiseen palveluun) käsitellään 18:aa tapausta, joiden kerrotaan tapahtuneen suurimmaksi osaksi vuonna 2015 tai vuoden 2016 alkupuoliskolla.

Järjestöjen mukaan osassa tutkituista tapauksista viranomaiset eivät olleet suostuneet kertomaan omaisille, onko heidän läheisensä pidätettynä tai missä pidätettyä pidetään. Suurin osa näistä "kadonneista" oli joutunut kidutuksen tai muuten epäinhimillisen kohteeksi, raportissa sanotaan.

Erästä uhria oli kidutettu antamalla hänelle sähköshokkeja, polttamalla tupakoilla ja hakkaamalla, jotta hän tunnustaisi syyllisyytensä.

Järjestöjen mukaan raporttia varten on haastateltu yhteensä 40:tä ihmistä, joiden joukossa oli uhreja, heidän perheenjäseniään, silminnäkijöitä ja asianajajia.

Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät myös, että molemmat osapuolet saattavat ottaa mielivaltaisesti siviilejä kiinni, jotta niillä olisi vaihdettavaa vanginvaihdoissa. Amnesty toteaa tiedotteessaan, että panttivankien saamiseksi tehdyt pidätykset täyttäisivät sotarikoksen tunnusmerkit.

Uutistoimisto AP:n mukaan kidutuksen estämiseen tähtäävä YK:n paneeli joutui toukokuussa lopettamaan kesken Ukrainan-matkansa, koska hallituksen turvallisuusjoukot eivät päästäneet tutkijoita paikkoihin, joissa he olisivat halunneet käydä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi