Pyörätuolilla vaikea päästä uimarannalle – Yyteriin ehkä lisää kumimattoa?

Kuusi kilometriä pehmeää ja upottavaa, lämmintä hiekkaa – Porin Yyteri on auringonottajan unelma. Liikuntarajoitteiselle sen rantaviiva voi kuitenkin olla mahdoton saavuttaa.

Yyteri
kumimatto rannalla
Yyterin surfkeskus

Auringonpalvojat valloittavat Porin Yyterin hiekkarannan lämpiminä kesäpäivinä. Merivesi houkuttelisi myös liikuntarajoitteisia vilvoittelemaan. Esimerkiksi pyörätuolilla pääsee kyllä hiekalle asti, mutta ei lähellekään rantaviivaa.

– Yyteriin rakennettiin pari vuotta sitten kiinteä lankonki eli puinen kävelytie. Se kuitenkin loppuu jonkin matkaa ennen rantaviivaa, sillä meri nousee myrskyjen aikana pitkälle ja hiekkaranta elää koko ajan.

Surffikeskuksen kumimatto toimii

Yyterin surfkeskus on jo keksinyt ratkaisun ongelmaan. Siellä on käytössä kumimatto, jota pitkin pyörätuolilla pääsee aivan rantaan asti. Matto olisi hyödyllinen myös yleisen rannan puolella.

Porin tekninen palvelukeskus on ottanut Yyterin kunnossapidon vastuulleen viime kesänä. Kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen ei ole vielä tutustunut surfkeskuksen mattoon, mutta aikoo tehdä niin.

Kiinteältä lankongilta on suhteellisen lyhyt matka merenrantaan, joten se voisi toimia.

Kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen

– Kiinteältä lankongilta on suhteellisen lyhyt matka merenrantaan, joten se voisi toimia. Pitää vielä tutkia rantaviivaosuutta. Muulle alueelle mattoa ei voi luvata.

Ahonen ei lupaa, että kaupunki hankkisi mattoa selvityksistä huolimatta. Jos varoja ei löydy, voi hanke silti onnistua lahjoituksen avulla.

– Jos lahjoitus tulisi, kyllä matto varmaan otettaisiin käyttöön. Se varmaan luovutettaisiin kaupungille. Laittaisimme sen keväällä paikoilleen ja syksyllä pois, Ahonen pohtii.

Erityisesti esteettömän kulun turvaamiseen suunniteltuja kumimattoja on laaja valikoima netissä. Halvimmillaan ne maksavat alle kymmenen euroa neliöltä.