1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yli nelikymppisten ensisynnyttäjien määrä yhä kasvussa

Yli 40-vuotiaiden ensisynnyttäjien määrä jatkaa kasvuaan. Iäkkäimmät ensisynnyttäjät ovat pääkaupunkiseudulla, mutta sama kehitys on nähtävissä myös valtakunnallisesti.

Kotimaan uutiset
Vastasyntynyt vauva sairaalassa hoitohenkilökunnan ympäröimänä.
YLE / Laura Valta

Pääkaupunkiseudulla ensisynnyttäjiien ikä on ollut vuosia nousussa. Helsingissä ensisynnyttäjien keski-ikä on jo pitkään kieppunut kolmenkympin korvilla. Pääkaupungissa asuva ylempi toimihenkilö tulee ensikertaa äidiksi tätäkin myöhemmin, vasta keskimäärin 34-vuotiaana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan trendi on kiistaton kuluneiden 30 vuoden ajalta.

Kun vuonna 1987 pääkaupunkiseudulla esikoinen saatiin yleisimmin 25-29 -vuotiaana, niin vuonna 2015 ensisynnyttäjiä oli eniten 30-34 -vuotiaiden ikähaarukassa.

Pääkaupunkiseudulla suurin osa synnyttäjistä on päälle kolmekymppisiä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Anna Heino.

– Tämä näkyy, kun katsotaan kolmekymppisten osuutta synnyttäjistä sekä myös kun lasketaan synnyttäjien keski-ikä.

"Tuudittaudutaan liikaa siihen, että lapsenhankinta nelikymppisenä onnistuu"

Aiempaa useampi nainen lykkää lasten hankintaa vieläkin pidemmälle. Erikoissuunnittelija Anna Heinon mukaan on yhä normaalimpaa hankkia ensimmäinen lapsi myöhemmin. Koulutus- ja ura-asiat halutaan kuntoon, eikä työelämän kiemuroistakaan voi enää olla varma.

– Pelkona on, että tuudittaudutaan liikaa siihen, että kyllä se lapsenhankinta nelikymppisenäkin onnistuu. Kyllähän se onnistuu, mutta todennäköisyys pienenee vuosi vuodelta, Heino pohtii.

grafiikka ensisynnyttäjistä
Nelikymppisten ensisynnyttäjien määrä jatkaa kasvuaan. Pinkki käyrä näyttää pääkaupunkiseudun luvut, sinisellä puolestaan koko maa. Yle Uutisgrafiikka Lähde: THL

Vuonna 1987 pääkaupunkiseudun ensisynnyttäjistä 1,2 prosenttia oli yli nelikymppisiä. Ennakkotietojen mukaan vuonna 2015 vastaava luku oli 2,8 prosenttia.

Trendi on valtakunnallisesti samansuuntainen, vaikka luvut pääkaupunkiseudulla ovatkin isommat.

Notkahduksiakin tilastoissa näkyy, mutta suunta on nousujohteinen, Anna Heino sanoo.

– Yli 35-vuotiaiden synnyttäjien osuus on ollut jo niin pitkään kasvussa, joten ei ole odotettavissa, että se yhtäkkiä kääntyisi laskuun.

Teinien synnytykset puolittuneet vuosikymmenten kuluessa

Yksi rivi ensisynnyttäjien tilastoissa on kuitenkin vahvasti laskusuuntainen. Alle parikymmpisten teinien synnytykset ovat lähes puolittuneet kuluneiden 30 vuoden aikana niin valtakunnallisesti kuin pääkaupunkiseudullakin.

THL:n erikoissuunnittelija Anna Heinon mukaan sama kehitys on nähtävissä myös raskauden keskeytysten lukumäärässä.

– Se toivottavasti kertoo siitä, että ehkäisystä tiedetään ja sitä käytetään, Heino summaa.

Lue seuraavaksi