1. yle.fi
  2. Uutiset

Pölönmäen keittokehotus purettu Iisalmen puolella – verkostossa yhä kolibakteereita Lapinlahdella

Pölönmäen vesiosuuskunnan verkostovesi saastui kuolleen päästäisen vuoksi reilu viikko sitten. Veden keittokehotus on purettu Iisalmen puolella, mutta Lapinlahdella ja Maaningan Rampsuniemillä keittokehotus jatkuu viikonlopun yli.

Lapinlahti
Ihminen valuttaa vettä hanasta.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Vesijohtoveden keittokehotus Ylä-Savossa Pölönmäen vesiosuuskunnan alueella on purettu Iisalmen puolella. Sen sijaan Lapinlahden puolella verkostoa keittokehotus jatkuu viikonlopun yli ja se ulottuu myös Maaningalle Rampsunniemen kiinteistöihin. Vesijohtoverkostosta Lapinlahdella otetuissa näytteissä on yhä kolibakteereita. Juomavettä ja ruuanlaittoon käytettävää vettä on keitettävä 5–10 minuuttia.

Osuuskunnan yhdestä kaivosta löytyi viime viikon alussa kuollut päästäinen ja verkostoa on kloorattu siitä lähtien. Näyttää kuitenkin siltä, että klooraus ei ole saavuttanut verkoston häntäpäätä Lapinlahdella.

Mikäli vesijohtovesi ei tuoksu selvästi kloorilta, siitä pyydetään ilmoittamaan Pölönmäen vesiosuuskunnalle. Vesijohtoverkostossa oleva kloori saattaa aiheuttaa veden tilapäistä samentumista. Mikäli samentumista havaitaan, vettä on juoksutettava ennen käyttöä.

Osuuskunnan verkosto- ja raakavedestä on otettu torstaina uusia näytteitä. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta käyttää varavetenä yksityistä lähdekaivoa Martikkalassa Lamminkyläntien päässä. Verkoston käyttäjiä tiedotetaan lähdekaivon käytöstä perjantaina tekstiviestillä. Osuuskunta tiedottaa näytteiden tuloksista seuraavan kerran ensi viikon tiistaina.

Lue seuraavaksi