1. yle.fi
  2. Uutiset

Värikästä liskoa hämmästeltiin netissä – Pokémon vai aurinkoa saanut matelija?

Pyörätieltä löytynyt raato sai luonnossa liikkujat hämilleen. Se näytti vahvasti liskolta, mutta värimaailma oli suomalaisittain oudon värikäs. Eläimen lajia alettiin hämmästellä sosiaalisessa mediassa. Moni veikkasi sitä Pokémoniksi, kun ei muutakaan keksinyt. Olisitko itse tunnistanut sen?

luonto
värikäs sisiliskon raato
Tapio Termonen / Yle

Kärpäset pörräsivät porilaiselta pyörätieltä löytyneen raadon ympärillä. Ilman kärpäsiä joku olisi voinut luulla maassa makaavaa eläintä muoviseksi leluksi. Hieman tulitikkuaskia suurempi raato näytti niin erikoiselta. Sillä oli vahvoja liskon piirteitä, mutta väriltään se ei muistuttanut yhtään esimerkiksi sisiliskoa.

Epäilyttävän liskon löytänyt ulkoilija julkaisi siitä kuvan Facebookissa. Se julkaistiin myös Yle Porin sivuilla. Keskivartaloltaan eläin muistutti kommenttien perusteella maissintähkää. Useammalla ei ollut mitään aavistusta siitä, mikä laji olisi voinut olla kyseessä. Ajankohtaan osuvasti Pokémon nousikin arvailutilaston kärkipaikoille. Muutama oli asiantuntevammalla linjalla.

– Olisiko salamanteri, kertoi yksi lapsensa arvelleen.

Toinen uskoi, että pyörätielle oli päättynyt tuiki tavallisen sisiliskon matka.

– Ihan luonnonvaraiselta sisiliskolta näyttää, kuollut ja hajoamisvaiheessa vain, mistä aiheutuvat nuo vatsapuolen kirkkaat värit.

Asiantuntijan vastaus tylsähkö

Metsähallituksen luontopalvelujen suunnittelija Tiina Jalkanen on viimeisimmän kommentoijan kanssa samoilla linjoilla.

– Aika eksoottinen väritys näyttäisi olevan, mutta valitettavasti vastaus on tylsähkö. Eiköhän tämä ole sisilisko, jonka maallisille jäännöksille auringon lämpö on tehnyt tepposet.

Jalkanen arvelee, että sinisen värin kirkkaus voi johtua auringon ja kameran optiikan yhteisvaikutuksesta. Liskon löytäjän mukaan kuva ei kuitenkaan valehtele – sininen väri näkyy vahvasti myös luonnossa.

Keltaisen sävyjä sisiliskosta löytyy jonkin verran itsestäänkin.

– Normaalisti sisiliskot ovat ruskean harmaita. Nuoret voivat olla tummempia, mutta vatsapuoli on vaaleampi. Tämä vaaleampi kellertävä alue on nyt saanut värikkäämmän asun.

Arvailuille jää silti jonkin verran varaa.

– En voi olla ihan varma asiasta, sillä en ole nähnyt sisiliskoa koskaan tuossa värityksessä, Jalkanen toteaa.

Lue seuraavaksi