Yksi Taiwanin kuuluisimmista nähtävyyksistä uhkaa sortua aaltoihin

Kuningattaren päätä muistuttavan kivimuodostelman suojelemiseksi kokeiltiin jopa nanoteknologiaa.

Ulkomaat
Queen's Head -muodostelma Taiwanissa.
Yehliu Geopark -puistossa Taiwanin pohjoisosassa sijaitsevan Queen’s Head -nimisen kivimuodostelman uhkana ovat sekä luonnonvoimat että yli-innokkaat turistit.Henry Lin / EPA

Yehliu Geopark -puistossa Taiwanin pohjoisosassa sijaitseva Queen’s Head- eli Kuningattaren pää -niminen kivimuodostelma on vaarassa, koska toimivia keinoja sen suojelemiseksi eroosiolta ei ole keksitty, kertoo muun muassa China Daily -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Puistossa on 180 kivimuodostelmaa, joista monet muistuttavat erilaisia hahmoja. Queen’s Headin on sanottu muistuttavan Englannin kuningatar Elisabet I:tä joistain suunnista katsottuna. Sitä kävi katsomassa jopa 3 miljoonaa turistia vuonna 2015.

Puistoa operoivaa organisaatiota edustavan Helenan Tangin mukaan kivimuodostelman uhkana ovat meriveden ja tuulen lisäksi myös taifuunit sekä maanjäristykset. Patsaan kaulaosa on kaventunut 12 senttiä viimeisten kahdeksan vuoden aikana. Se on nyt 126 senttiä ohuimmalta kohdaltaan mitattuna.

Taiwanilaisten tiedotusvälineiden mukaan uhkana ovat myös Manner-Kiinasta tulevat yli-innokkaat turistit, jotka haluavat koskea kivimuodostelmia. China Dailyn mukaan uhkana ovat ennen kaikkea luonnonvoimat, mutta lehti toteaa, että viimeisen vuosikymmenen aikana kivimuodostelmia on ympäröity kivillä, jotta turistit jättäisivät ne rauhaan.

Kuuluisimmista kivistä on valmistettu jäljennöksiä

Kivimuodostelman suojelemiseksi on yritetty kehittää erilaisia keinoja. Yksi idea oli suojata Queen’s Head lasikaappiin, mutta ajatus hylättiin, koska esimerkiksi taifuunin nostattamat aallot saattaisivat kaataa kaapin ja aiheuttaa vaurioita muodostelmalle.

Puistossa kokeiltiin myös nanoteknologiaa kivien suojelemiseksi. Nanoteknologiaa hyödyntävää maalia testattiin yhteen puiston kivistä. Maali toimi kyllä hyvin, mutta se reagoi kivestä peräisin olevan kosteuden kanssa ja sai kiven muuttumaan vaaleansävyiseksi.

– Emme aio luovuttaa, Tang sanoi ja lisäsi, että tutkimukset asian tiimoilta jatkuvat.

Varmuuden vuoksi puisto on valmistanut jäljennöksiä (siirryt toiseen palveluun) kuuluisimmista kivimuodostelmistaan. Yksi tällainen jäljennös on kaikki mitä on jäljellä Leopardi-nimisestä kivestä, jonka taifuunin nostattamat aallot tuhosivat vuonna 2010. Myös Queen's Headista on valmistettu jäljennös, joka sekin on turistien suosiossa.

Toisaalta samoin vuonna 2010 eräs puiston kivimuodostelmista romahti osittain, mutta sen jäljelle jäänyt osa muistuttaa prinsessan profiilia. Muodostelma sai verkkoäänestyksen jälkeen nimen Cute Princess eli Söpö prinsessa.