7 vinkkiä – Näin teet päästövähennyksiä itse

Suomen pitää vähentää ilmastopäästöjään 39 prosenttia ensi vuosikymmenellä. Poliittisia päätöksiä odotellessa teot voi ottaa myös omiin käsiin. Kokosimme vaikuttavimmat keinot, joilla jokainen voi vähentää päästöjään.

ilmasto

Vähennä lihansyöntiä ja kasvata ruokaa itse

Ilmastonmuutoksen kannalta on ratkaisevaa, kuinka paljon eläinkunnasta peräisin olevaa ruokaa syömme. Lihan ja maidon tuotanto aiheuttaa ruokamme suurimmat kasvihuonekaasupäästöt. Yhden juustokilon tuotanto vastaa noin 60 kilometrin ajoa henkilöautolla. Yksittäisistä elintarvikkeista naudanliha aiheuttaa suurimmat päästöt. Ruuan ilmastovaikutukset ovat noin 18 prosenttia hiilijalanjäljestämme.

– Korvaa ainakin osa lihasta kasvisruualla esim. viikoittaisella kasvisruokapäivällä– Opettele valmistamaan nopeita arkiruokia kasviksista– Korvaa maitotuotteet kaura- ja soijavalmisteilla– Syö juureksia (Juurekset ovat vähiten ilmastoa kuormittavia elintarvikkeita)– Vähennä riisin syöntiä– Tee puuro mikrossa (Päästöt pienentyvät 95 % verrattuna sähkölieteen)

Kaupunkiviljely
Noora Peltola nyppii rikkaruohoja Rovaniemen Inapolun kaupunkikasvimaalla.Meri Marjala / Yle

Pienennä ruokajätteen määrää

Suomalainen heittää ruokaa roskiin noin 60 kiloa vuodessa. Pois heitetty ruoka on aiheuttanut kuitenkin ilmastopäästöjä, kun se on kasvatettu, valmistettu ja kuljetettu.

Salaattia kulhossa.
Salaattia kulhossa.Olli Koski / Yle

Paranna kotisi energiatehokkuutta

Asuminen tuottaa kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä noin 30 prosenttia. Päästöihin vaikuttavat neliöiden määrä sekä energiatehokkuus. Asumisessa suurin ilmastovaikutus on asunnon lämmityksellä, seuraavina tulevat veden- ja sähkönkulutus ja pienimpänä jätteet. Lähes ilman kustannuksia voi lämpöenergiaa säästää 5–20 prosenttia, vettä 10–30 prosenttia ja sähköä 10–30 prosenttia käyttötottumuksia muuttamalla.

– Teetä energiakartoitus ja pienennä kotisi energiatehokkuusluokkaa. Parantamalla energiatehokkuutta yhdellä luokalla vähenee energiankulutus yli 30 prosenttia– Laske huonelämpötilaa– Tiivistä ikkunat– Tuuleta nopeasti– Hanki vettä säästävä hana– Älä tuhlaa lämmintä vettä

Ihminen valuttaa vettä hanasta.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Vaihda vihreään sähköön ja vähennä sähkönkulutusta

Uusiutuvasti tuotettu sähkö on laskennallisesti nollapäästöistä. Voit tehdä myös nämä:

– Valitse led-valoja– Älä jätä laitteita valmiustilaan– Pese pyykit alemmassa lämpötilassa

Kuvassa television kaukosäätimen virtanappi.
Anssi Leppänen / Yle

Lämmitä kotisi maan lämmöllä tai asenna aurinkovoimaa

Maalämpö on varma ja tasainen lämmönlähde ympäri vuoden. Maalämpöpumpulla maahan sitoutunutta auringon energiaa voidaan hyödyntää asunnon ja käyttöveden lämmityksessä. Voit myös asentaa aurinkopaneelit tai aurinkokeräimet.

Mies ja lämpöpumpun sisäyksikkö.
Eteiseen asennetaan lämpöpumppua.Milla Vahtila / Yle

Vähennä työmatkapäästöjäsi

Työmatkat aiheuttavat suuren osan suomalaisten päästöistä. Suomessa tehdään päivittäin noin 3,24 miljoonaa työmatkaa, joista 2,43 miljoonaa autolla tai julkisilla liikennevälineillä.

– Tee etätöitä– Korvaa autoilua pyöräilyllä– Hanki vähäpäästöinen tai sähköauto

Pyöräilijöitä Kööpenhaminan keskustassa.
Jacob Crawfurd

Matkusta lomalle junalla

Lentäminen aiheuttaa liikennemuodoista ehdottomasti eniten ilmastopäästöjä. Lentämisen päästöt ovat vähintään 15-kertaiset junaan verrattuna.

Lähteet: WWF, SYKE, Ilmasto-opas, Martat