Parissa viikossa 50 salakalastajaa kiinni – uhanalaisen lohen pyytäjät puhkovat aidat

Pohjois-Karjalassa Pielisjoella on saatu kiinni 18 päivän aikana 50 salakalastajaa. Alueen Kalatalalouskeskus arvioi, että pyytäjien tarkoitus on napata muun muassa äärimmäisen uhanalaisia Saimaan järvilohia kalastuskieltoalueella.

Kotimaa
Riistakamerakuva miehistä, jotka tulivat voimalaitosalueelle luvatta.
Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskus

Pielisjoella on vuosien ajan salakalastettu järvilohia Kuurnan voimalaitoksen läheisyydessä. Voimalaitoksen läheisyydessä ei saa kalastaa lainkaan. Äärimmäisen uhanalaisen lajin salakalastuksen laajuus paljastui kuitenkin vasta nyt.

Kuurnan voimalaitoksen aitaan tehty reikä.
Kuurnan voimalaitoksen ympärillä olevaan aitaan on tehty reikiä.Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskus

Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskus sai valtiolta rahaa valvontaan. Valvonta on tuonut lisää tietoa luvattomasta kalastuksesta.

– Valitettavasti sellaista tietoa, joka lisää tuskaa, kalastuksen valvoja Sami Kurenniemi huokaa.

Kurenniemi kertoo, että koko viime vuoden aikana Saimaan järvilohen tärkeillä lisääntymisalueilla, Pielisjoella ja Ala-Koitajoella, kalastuksesta kieltoalueella kärähdettiin 44 kertaa.

Alkukesän 18 valvontapäivän aikana rikkomuksia on ollut jo 50.

Pohjois-Karjalan Sähkö on uusinut tänä kesänä Kontiolahdella Kuurnan voimalaitosta ympäröivät aidat, koska entisiin kalastajat tekivät reikiä. Jo nyt uusiin aitoihin on tehty reikiä.

– Alueella on valvontakameroita, mutta nekään eivät pidättele ihmisiä.

Lähialueella liikutaan Kurenniemen mukaan aktiivisesti, sillä lähimetsiin on tullut polkuja.

– Kyseessä eivät ole yksittäiset ihmiset.

Alueella arvioidaan liikkuvan 6–10 kalastusporukkaa säännöllisesti. Totuutta kalastajien määrästä on kuitenkin mahdoton saada.

Kurenniemi kertoo, että erään salakalastajan jäljille päästiin Jyväskylästä tulleen vihjeen perusteella.

– Kalastaja oli kehuskellut järvilohisaalillaan kapakassa. Kuulema verkoilla oli saanut paljon järvilohia voimalaitoksen alapuolelta, kalastuksen valvoja Sami Kurenniemi kertoo.