Turkkilaisministeri: Euroopan ihmisoikeussopimus jäädytetään tilapäisesti

Varapääministeri Numan Kurtulmuş vakuutti, että poikkeustila ei vaikuta ihmisten perusoikeuksiin tai -vapauksiin.

Ulkomaat
Numan Kurtulmuş
Turkin varapääministeri Numan Kurtulmuş.AOP

Turkki aikoo keskeyttää Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamisen tilapäisesti, varapääministeri Numan Kurtulmuş sanoi torstaina turkkilaislehti Hürriyet Daily Newsin (siirryt toiseen palveluun) mukaan. Myös uutistoimisto Reuters kertoo asiasta NTV-kanavaa siteeraten.

Kurtulmuşin mukaan päätös on linjassa poikkeustilan julistamisen kanssa.

– Myös Ranska julisti poikkeustilan. Ja he ovat jäädyttäneet Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklan 15 mukaisesti, Kurtulmuş sanoi Hürriyet Daily Newsin mukaan.

Ihmisoikeussopimuksen artiklassa 15 (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että sodan tai muun kansakunnan elämää uhkaavan yleisen hätätilan aikana maa voi poiketa osasta sopimusta siinä laajuudessa, kuin tilanne välttämättä vaatii.

Sopimuksessa on kuitenkin määritelty muutamia perustavanlaatuisia artikloja, joista ei saa koskaan poiketa: oikeus elämään, kidutuksen kielto, orjuuden kielto ja taannehtivan lain kielto.

Lisäksi artiklan 15 mukainen poikkeaminen edellyttää, ettei valtio riko muita kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteitaan. Sopimuksesta poikkeamisesta pitää ilmoittaa Euroopan neuvostolle.

Kurtulmuş vakuutti, että poikkeustila ei vaikuta ihmisten perusoikeuksiin ja -vapauksiin tai arkielämään. Hän sanoi myös, että poikkeustila saattaa päättyä jo 45 päivän jälkeen, vaikka se julistettiin kolmeksi kuukaudeksi.

Ranska ilmoitti viime marraskuussa Euroopan neuvostolle (siirryt toiseen palveluun), että Pariisin terrori-iskujen jälkeen julistettu poikkeustila saattaa merkitä poikkeamista joistakin Euroopan ihmisoikeussopimuksen takaamista oikeuksista.

Lähteet: Reuters, AP