Väsynyt kuski, ylinopeus, ylipainoinen kuorma ja huono lastaus – kolmelle sakkoja Lahden rikkihappo-onnettomuudesta

Rikkihapporekka oli lastattu lainvastaisesti, onnettomuushetkellä nopeus oli liian suuri ja kuskilla oli pitkä työrupeama takana.

rikkihappo
Rikkihapporekka törmäsi talon seinään onnettomuudessa.

Lahden Sopenkorvessa maaliskuussa kaatuneen rikkihapporekan onnettomuudesta annetaan kolmelle henkilölle päiväsakkoja. Poliisin mukaan onnettomuus johtui useista kuljettajan, lastaajan ja kuljetusliikkeen rikkeistä.

Onnettomuusajoneuvon lastaus oli lainvastainen. Ajoneuvoyhdistelmän kuski ei ollut lastannut autoa itse, mutta oli tietoinen lainvastaisuudesta. Rekka oli lastattu niin, että nestemäinen aine oli päässyt liikkumaan rekan perävaunussa. Yllättävässä tilanteessa erittäin painava neste saa perävaunun heittelehtimään. Lisäksi rikkihappoa oli lastattu yli painorajan.

Ajoneuvolla oli tapahtuma-aikaan myös ylinopeutta 10 kilometriä tunnissa.

Kuljettajalla oli takanaan pitkä työrupema. Hänen vireystilansa ei poliisin mukaan ollut paras mahdollinen.

Poliisin mukaan kaikki nämä syyt yhdessä tien liukkauden kanssa aiheuttivat onnettomuuden. Poliisi huomauttaa tiedotteessaan, ettei ole kuullut koskaan ennen rekan kaatuneen tällä kohtaa valtatietä.

Onnettomuudessa ajoneuvoyhdistelmän vetoauto kaatui ja törmäsi lopulta läheisen kerrostalon seinään. Ajoneuvoyhdistelmän lastina oli noin 43 tonnia rikkihappoa.

Asiassa epäillään myös tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkomista, sillä tarkastuksessa havaittiin joitain rikkeitä kuljettajien työ- ja lepoajoissa. Esitutkinta on vielä kesken.