Elon Muskin suuret suunnitelmat: Tesla laajentaa kuorma-autoihin, busseihin, autojen yhteiskäyttöön

Toimitusjohtaja Elon Musk julkisti keskiviikkona Teslan historian toisen ”masterplanin”, joka listaa kalifornialaisyhtiön aikeita pitkälle eteenpäin.

talous
Elon Musk avaruuskapselin edessä.
Elon Musk tiedotustilaisuudessa Kaliforniassa toukokuussa 2014.Paul Buck / AOP

Sähköautoja valmistava Tesla julkisti keskiviikkona kunnianhimoisen toimintasuunnitelman, jonka mukaan yhtiö laajentaa muun muassa kuorma-autojen ja bussien valmistukseen sekä aurinkoenergiaan.

Toimitusjohtaja Elon Musk kertoi suunnitelmista Teslan verkkosivuilla julkaistussa blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun), niin sanotussa masterplanissa, jota teknologiapiirit olivat odottaneet kuumeisesti viime päivinä.

Musk esitteli aiemman vastaavan suunnitelman vuonna 2006, jolloin Tesla oli vasta aloittelemassa toimintaansa eikä ollut vielä myynyt ensimmäistäkään autoa.

Musk puolusti automaattiohjausta

Uuden suunnitelman mukaan Tesla kehittää aurinkoenergian keräämiseen ja varastointiin soveltuvan tuotteen, jonka ihmiset voivat sovittaa talonsa katolle.

Tesla laajentaa sähköautojen valikoimaansa rekoilla ja busseilla, jotka yhtiö esittelee ensi vuonna. Lisäksi Tesla tuo ensi vuonna myyntiin uuden Model 3 -sedanin, katumaasturin ja pickupin eli avolava-auton.

Musk sanoi, että tulevaisuudessa kaikki Teslan autot pystyvät olemaan täysin itseohjautuvia. Hän puolusti tiukasti Teslan automaattiohjausta, joka hänen mukaansa on jo nyt ihmiskuljettajaa turvallisempi.

Toukokuussa Teslan Model S -sähköauton kuljettajakuoli kolarissa Floridassa. Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat Teslan Autopilot-järjestelmää turman jäljiltä.

Tesla model S -sähköauto Frankfurtin automessuilla syyskuussa 2015.
Teslan Model S -sähköauto Frankfurtin automessuilla syyskuussa 2015.Mauritz Antin / EPA

Tesla ei ole yksin suunnitelmineen itseohjautuvien autojen suhteen. Myös useimmat suuret autonvalmistajat sekä Googlen emoyhtiö Alphabet ovat investoineet teknologiaan runsaasti.

Tesla haastaa Uberin

Elon Muskin mukaan auton voi tulevaisuudessa liittää puhelinsovelluksen avulla Teslan jaettujen autojen joukkoon. Näin ajoneuvo voisi kerryttää omistajalleen tuloja, kun tämä ei itse tarvitse sitä.

Autojen yhteiskäytön ohella Tesla aikoo pyörittää myös omaa kyydinvälityspalveluaan. Näin Tesla asettuisi nykyisten kyydinvälittäjien kuten Uberin kilpailijaksi.

Musk ei kertonut blogitekstissään uusia tietoja Teslan taloudesta. Yhtiö on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, mutta se ei ole koskaan tehnyt voitollista vuositulosta.

Viime vuonna Tesla teki tappiota noin 800 miljoonaa euroa. Musk on sanonut, että hän odottaa yhtiön tekevän voittoa vuonna 2020, kun uusi Model 3 -auto on täydessä tuotannossa.

Lähteet: AP, Reuters, Yle