Shelter Box sisältää tilapäisen kodin – Rotary-klubit toimittavat katastrofiapua perheille

Englanninkielellä shelter box voi tarkoittaa suojalaatikkoa. Mutta nyt ei ole kyse laatikosta. Shelter Boxista löytyy nimittäin tarvikkeet kokonaisen perheen suojaksi.

Kotimaa
Vihreä shelter box muovilaatikko sisältää kodin. Teltan naruja kiristävät Pekka Huovila ja Tapio Vihersaari.
Vihreä shelter box muovilaatikko sisältää kodin. Teltan naruja kiristävät Pekka Huovila ja Tapio Vihersaari.Paavo Koponen, Yle

Shelter box on vihreä muovilaatikko. Siellä on teltta, liesi, huopia ja muuta suojaa, moskiittoverkko, työkaluja, astioita, vedenpuhdistin ja jopa vähän lasten leluja. ShelterBox on puolestaan kansalaisjärjestö, joka näitä laatikoita varustaa ja toimittaa katastrofialueille. Suomessa niitä on hankittu kolme ja puolisataa.

– Perusidea on, että toimitetaan katastrofissa kotinsa menettäneille perheille tilapäinen koti, jonka turvin elämää voi jatkaa ja aloittaa uudelleen siellä, missä he ovat. Kaikille alueille ei iso apu yllä ja me hankimme tämmöistä perhekohtaista apua, kertoo ShelterBox Finlandin puheenjohtaja Tapio Vihersaari.

Rotarien perustama ShelterBox-järjestö toimii viidessätoista maassa, siellä missä Rotarytkin. Järjestöllä on myös kansainvälistä koulutettua väkeä, joka pystyy toimittamaan avun perille nopeastikin.

– Rotary-klubien tehtävä on lähinnä varojen keräys ja hankkeesta tiedottaminen. Jokainen voi liittyä ShelterBox-järjestöön ja tukea rahallisesti. Tässä keräyksessä on myös mahdollista haastaa muita mukaan. Nyt Savonlinnan tempauspäivänä oli tavoitteena yhden laatikon hinta, eli 750 euroa, kertoo Savonlinnan Rotaryklubin presidentti Pekka Huovila.