Vajaa viikko vallankaappauksen yrityksestä – Turkki pidätti tuhansia, julisti poikkeustilan ja irtaantuu tilapäisesti ihmisoikeussopimuksesta

Turkin viime viikonlopun epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen iso luuta on lakaissut hallintoa. Ulkomaat ovat huolissaan Turkin suunnasta, mutta presidentti Recep Tayyip Erdoğan on neuvonut heitä pitämään huolen omista asioistaan.

Turkki
Kolme poliisia suuren moskeijan lähettyvillä.
Poliiseja Sinisen moskeijan luona Istanbulissa 21. heinäkuuta.Deniz Toprak / AOP
grafiikka luvuista Turkin puhdistuksessa
Tilanne 21.7.2016Yle Uutisgrafiikka Lähde: Bloomberg, BBC, Radio Free Europe, Reuters

Turkin perjantaisella vallankaappausyrityksellä on ollut kauaskantoiset vaikutukset. Heti lauantaina presidentti Recep Tayyip Erdoğan ryhtyi kitkemään vehkeilijöiksi epäiltyjä Turkin hallinnosta.Epäonnistuneen vallankumouksen jäljet siivottiin nopeasti.

Viikon aikana tuhansia ihmisiä on pidätetty ja kymmeniä tuhansia on erotettu tai pidätetty tehtävistään. Presidentti Erdoğanin puhdistukset näyttävät kohdistuvan erityisesti opetushenkilökuntaan, oikeuslaitokseen ja armeijaan.

Turkissa pitkään asunut toimittaja arvioi, että vallankaappauksen yritys ei ollut yllätys Turkin johdolle.

Presidentti Erdoğan on syyttänyt vallankaappauksen suunnittelusta Hitzmet-liikettä, jota johtaa Yhdysvalloissa maanpaossa elävä Fethullah Gülen. Turkki on vaatinut ennenkin Yhdysvaltoja luovuttamaan Gülen Turkkiin, mihin Yhdysvallat ei ole suostunut.

Epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen Turkki on ehdottanut kuolemanrangaistuksen palauttamista. Ehdotus sai EU:lta täyden tyrmäyksen. Erdoğan on kuitenkin julistanut poikkeustilan, joka antaa presidentille ja hallitukselle mahdollisuuden säätä lakeja parlamentin ohi.

Lisäksi Turkki jäädyttää toistaiseksi Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamisen.

Ulkomaat ovat olleet huolissaan Turkin suunnasta epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen.

Yle on koonnut Turkin epäonnistunutta vallankaappausta ja sen seurauksia käsittelevät jutut tälle sivulle.