Napapiiriltä olympialaisiin: Lapin Urheiluopisto eturivissä huippu-urheilijoiden olympiavalmennuksessa

Olympiavalmennuskeskuksen asema tuo näkyvyyttä ja asiakkaita Lapin Urheiluopistolle. Santasport Lapin Urheiluopisto sai Suomen Olympiakomitean virallisen Olympic Training Center -statuksen vuoden 2016 alussa.

Kotimaa
Lapin Urheiluopisto tarjoaa olympiatason valmennusolosuhteet huippu-urheilijoille.
Lapin Urheiluopisto tarjoaa olympiatason valmennusolosuhteet huippu-urheilijoille.Raimo Torikka / Yle

Lapin Urheiluopisto on yksi kuudesta suomalaisesta urheilu- ja valmennuskeskuksesta jolla on Olympiakomitean myöntämä virallinen Olympic Trainer Center -status. Tämä on ollut pitkäjänteisen kehitystyön ansiota.

Status myönnetään korkeatasoisille valmennuskeskuksille, jotka tarjoavat olympiatason olosuhteet monipuoliseen harjoitteluun. Muita OTC-valmennuskeskuksia ovat Kuortane, Pajulahti, Vierumäki, Vuokatti ja Eerikkälä.

Varsinaisesti Lapin Urheiluopistolle virallinen Olympiakomitean urheilu- ja valmennuskeskusasema on tullut lumilajien kautta, mutta Lapin Urheiluopisto tarjoaa huippuosaamista ja erinomaiset olosuhteet myös muille lajeille.

– On olemassa tällaisia erityislajeja jossa ollaan joko lajin harrastamisen tai kulttuurin puolesta oltu vahvoja luontaisesti. Tässä tapauksessa painonnosto on yksi niistä lajeista jossa Rovaniemellä on vahva lajikulttuuri. Myös tämmöiset lajit nousevat esille tässä OTC-statuksessa, kertoo Santasport Lapin Urheiluopiston toimitusjohtaja Heikki Keskitalo.

Nostajille tarjolla Suomen parasta

Suomen painonnostomaajoukkue on solminut sopimuksen Lapin urheiluopiston kanssa tehtävästä yhteistyöstä omien kotimaanleiritysten osalta. Joukkue tulee tulevaisuudessa Rovaniemelle leireilemään neljä kertaa vuodessa viikoksi kerrallaan.

– Harjoitusolosuhteethan täällä ovat todella ihanteelliset painonnostolle, yksi Euroopan parhaista painonnostosaleista. Täällä on tangot jokaiselle ja lavat myös koko maajoukkueelle. Se status meinaa sitä, että opistokin sitoutuu tekemään töitä, eikä se jää pelkästään tähän saliin vaan kaikkeen muuhunkin oheistoimintaan, kertoo Suomen painonnostomaajoukkueen päävalmentaja Mika Tiainen.

Hyvät olosuhteet ovat tuoneet Rovaniemen Reippaalle nostajia muualta Suomesta. Tästä hyviä esimerkkejä ovat Rion olympialaisiin valitut nostajat Milko Tokola ja Anni Vuohijoki. Anni Vuohijoki valitsi rovaniemeläisseuran, vaikka asuu pääkaupunkiseudulla.

– Haluan edustaa sellaista seuraa joka kannustaa ja huutaa mun takana kisoissa, silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin Rovaniemi.

– Täällä on ihan ylivoimaisesti laajimmat varusteet ja on lätkiä ja painoja. Pystyy käymään myös lihashuollossa. On kylmäaltaat, uimahalli, hyvät hierojat ja löytyy fyssareita ja osteopaatteja ja muita vastaavia. Täällä on tosi hyvät mahdollisuudet, luettelee painonnostaja Anni Vuohijoki Urheiluopiston tarjoamia olosuhteita.

OTC-status tuo näkyvyyttä

Lapin Urheiluopistolle Suomen Olympiakomitean virallinen valmennuskeskuksen asema on tärkeä paikan kehittymiselle ja kiinnostavuudelle. OTC-verkoston perustana toimii opetus- ja kulttuuriministeriön päätös määrätä valmennuskeskuksille erityiset koulutustehtävät.

Verkostoa kehitetään, sekä suomalaisen ja kansainvälisen olympiaurheilun, että koulutuksen tarpeisiin.

– Huippu-urheiluaines on meidän toiminnasta kuitenkin pieni osa harrastajamääriltä, mutta se on erittäin tärkeä olosuhteiden kehittämisen, näkyvyyden ja suomalaisen huippu-urheilun kannalta. Se näkyy ja tuo meitä esille ja totta kai me halutaan olla osaamisessa myös mahdollisimman korkealla, vakuuttaa Santasport Lapin Urheiluopiston toimitusjohtaja Heikki Keskitalo.