1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bändi, joka ottaa sanoituksensa vauva.fi-palstalta: "Kyllähän sille foorumille helposti ajautuu"

Kalevauva.fi-yhtyeen mielestä vauvapalstan keskustelut ovat koskettavia ja viihdyttäviä – ja muistuttavat Kalevalan tarinoita.

kulttuuri
Perjantai: Kalevauva.fi – kansanmusiikkia foorumeilta
Perjantai: Kalevauva.fi – kansanmusiikkia foorumeilta

Kun googlaa lähes mitä tahansa asiaa, aiheesta löytyy keskusteluketju vauva.fi -foorumilta.

Tämän huomasivat myös helsinkiläiset (lapsettomat) muusikot Aapo Niininen, 27 ja Kimmo Numminen, 30, joiden yhtye Kalevauva.fi tekee sanoituksensa palstan keskusteluketjujen pohjalta.

– Se ei ole pelkästään äitien keskustelupasta vaan koko kansan foorumi ja läpileikkaus suomalaisten arjesta, Aapo Niininen sanoo.

Itse hän ei myönnä koskaan kirjoittaneensa palstalle. Mutta:

– Kyllä sinne helposti ajautuu lukemaan niitä juttuja, onhan se hyvää viihdettä. Legendaarisimmista keskusteluketjuista jutellaan myös kavereiden kanssa.

Keväällä syntyi idea säveltää keskustelujen pohjalta kappaleita. Perustettiin Kalevauva.fi-duo, jonka ensisijainen tavoite oli päästä esiintymään Kaustisen kansanmusiikkifestivaalille, koska siellä on hyvä tunnelma. Viime viikolla tavoite saavutettiin, kun Kalevauva.fi nähtiin Kaustisella kahtena päivänä.

Ensimmäisellä keikalla yleisöä oli alle 30 henkeä, mutta seuraavana päivänä sana oli kiirinyt ja keikkapaikan edessä oli niin pitkä jono, että konsertti jouduttiin siirtämään sisätiloista ulos.

Festivaalikeikkojen jälkeen Niinisen ja Nummisen puhelimet alkoivat soida. Yhtyeen ovat noteeranneet muun muassa Ilta-Sanomat, Aamulehti, Soundi ja City-lehti. Kaksikkoa on myös pyydetty jo esiintymään useampaan tilaisuuteen.

– Sen verran voin paljastaa, että ainakin Taiteiden yönä on keikka Helsingissä, Niininen sanoo.

Vauvapalsta muistuttaa Kalevalaa

Kalevauva.fi-nimi on tietysti viittaus Kalevalaan. Varsinainen sysäys projektille olikin oivallus, että vauva.fi-palstan keskustelujen aiheet ja tyyli eivät ole kaukana Kalevalan tarinoista. Esimerkiksi huonoista Tinder-kokemuksista kertovaa keskusteluketjua voi verrata Väinämöisen ja Ainon epäonnistuneisiin treffeihin.

– Palsta on myös täynnä verbaalista nokittelua, joka on kuin keskustelukumppanin laulamista suohon. Lisäksi keskustelujen kysymys-vastaus-muodosta tuli mieleen kalevalainen vuorolaulu, Niininen kertoo.

Kalevauva.fi:n kappaleet voivat muuttua ja elää sitä mukaa kun keskusteluketjuihin tulee lisää kommentteja. Tällainen vuorovaikutus, sanojen muuttelu ja valikointi kuhunkin tilanteeseen sopiviksi on tyypilistä kansanmusiikille. Oli siis luontevaa, että bändin musiikkityyliksi valikoitui kansanmusiikki, vaikka musiikinopettajaksi valmistunut Numminen ja ammattirumpali Niiininen soittavat paljon muutakin.

Juuri vuorolaulumaisuus erottaa Niinisen mukaan Kalevauva.fi:n muista samantyyppisistä musiikkiprojekteista, esimerkiksi muusikko Tuomas Skopan Arki ei nappaa-levystä (2010), jonka sanoitukset perustuivat Metro-lehden artikkeleihin.

Trolleihin ei tartuta

Kalevauva.fi:n kappaleiksi päätyvät sellaiset keskusteluketjut ja kommentit, jotka ovat koskettavia ja rehellisiä. Selkeät vitsit, tahalliset provosoinnit ja trollaukset pyritään jättämään vähemmälle huomiolle.

Niinisen mielestä koskettavin tähän mennessä tehdyistä Kalevauva.fi:n kappaleista on Te, ketkä ette harrasta usein seksiä.

Samannimisen keskusteluketjun aloituspostaaja ihmettelee vauva.fi-palstalla, miten jotkut parit voivat harrastaa seksiä vain harvoin – heillä kun "tapahtuu joka päivä".

– Keskustelijat vastaavat siihen tosi rehellisesti kertomalla esimerkiksi kokemuksiaan siitä, kuinka lapsen saaminen voi muuttaa parisuhdetta.

Yhden miehen vastaus on Niinisen mukaan erityisen koskettava: Pappi sanoi aamen, lapset tehty ja minä rakensin perheelle talon. Nyt ei ilmeisesti enää tarvita seksiä. Ainakaan vaimon mielestä.

_– _Luulen, että moni samaistuu tuohon. Tuostahan tulevat ihan mieleen Leevi and the Leavingsin sanoitukset.

Kalevauva.fi keikalla Helsingissä Taiteiden yönä to 25.8.

Lue seuraavaksi