Brasilia pidätti kymmenen terrori-iskun valmistelusta

On epäselvää, kuinka pitkälle mahdollista iskua oli valmisteltu. Brasiliassa pelko terrori-iskusta on kasvanut Nizzan hyökkäyksen jälkeen.

urheilu
Poliisiauto.
Antonio Lacerda / AOP

Brasilia on pidättänyt kymmenen ihmistä, joita epäillään terrori-iskun suunnittelusta Rion olympialaisten aikaan. Kahdesta epäillystä on annettu pidätysmääräys ja heitä etsitään.

Brasilian oikeusministeri Alexandre de Moraesin mukaan brasilialaisista koostuva ryhmä olisi antanut sosiaalisessa mediassa uskollisuudenvalan terroristijärjestö Isisille.

– Ryhmä sopi, että he ryhtyvät harjoittelemaan kamppailulajeja ja hankkivat aseita ja ammuksia, jotta he voivat tehdä terrori-iskun, oikeusministeri Moraes kertoi hätäisesti koolle kutsutussa lähdistötilaisuudessa.

Rion olympialaiset alkavat noin kahden viikon kuluttua.

On epäselvää, kuinka pitkälle ryhmä oli ehtinyt suunnitella iskua. Oikeusministeri kuitenkin myöntää, että ryhmällä ei ollut mielessä mitään tiettyä kohdetta.

Moraesin mukaan iskun valmistelusta on selviä viitteitä, koska yksin ryhmän jäsenistä oli yrittänyt hankkia laittoman rynnäkkökiväärin Paraguaysta. Teko ei ole varsinaisesti tavaton, sillä Paraguayssa arvioidaan olevan yli miljoona laitonta asetta ja Paraguayn, Brasilian ja Argentiinan rajaseutu vuotaa vuosittain yli kahden miljardin euron arvosta huumeita ja aseita.

Viime viikolla Brasilian väliaikaishallinnon kerrottiin, että hallinnon pelko terrori-iskusta on kasvanut Nizzan hyökkäyksen takia.

Lähteet: AFP, AP