"Itkupakkoa ei ole, mutta saa itkeä" - nykysirkus paneutuu ihanaan ja kamalaan itkuun

Mitä saadaan kun yhdistetään itkuvirsiperinne ja nykysirkus? Kymmenen taiteilijaa on paneutunut kolmen päivän ajan itkuun. Lopulta syntyy esitys, joka on osa Multialaista Satoa -kulttuuritapahtumaa.

teatteritaide
Nainen istuu pianon edessä, jonka sisukset on paljastettu. Hän soittaa pianoa pianon sisältä.
Ääniä pianon sisältä.Riikka Pennanen / Yle

Yhdeksättä kertaa järjestettävä Tupacircus paneutuu itkemisen ihanuuteen. Itku ja sirkus yhdistyvät Multialla ainutlaatuiseen esitykseen Tiihalan 175 vuotta vanhassa tuvassa. Mutta kuinka yhdistää iloiseksi asiaksi mielletty sirkus ja vollottaminen?

– Nykysirkus on sellaista, että sen sateenvarjon alle voi laittaa erilaisia asioita ja nykysirkus syntyy erilaisten elementtien, ihmisten ja asioiden kohtaamisesta, lohduttaa tämän kertaisen sirkuskokonaisuuden tirehtööri Vesa Purokuru.

Itkusta on teemaksi

Kymmenestä taiteilijasta koostuva ryhmä on tutkinut itkua monesta eri näkökulmasta kolmen vuorokauden ajan. Mukana on niin muusikoita, ilma-akrobaatti, jonglööri ja klovneja. Suurin osa Tupacircuksen taiteilijoista ei ole tavannut toisiaan aiemmin ja tiiviin yhteistyön tuloksena syntyy omanlaisensa esitys, jossa itku on kantava teema.

Kuulin itkua katsomosta ja se itku tarttui minuunkin!

Emmi Kuittinen, itkuvirsitaiteilija

– Minulle on itse asiassa luontevaa ja myös tosi ihanaa päästä tekemään yhteistyötä eri taiteenlajien kanssa. Se on todella inspiroivaa itselle taiteilijana ja tekee hyvää lähteä omien ympyröiden ulkopuolelle, toteaa muusikko ja itkuvirsitaitelija, helsinkiläinen Emmi Kuittinen.

Itkulla on monta syytä

Yhdistetyissä sirkus- ja itkutreeneissä on keskusteltu, että itkeminen koetaan nolona asiana, ihmiset peittävät kasvonsa itkiessään.

– Ei sen tarvitse olla niin. Itkeminen voi olla hyvin voimauttavaa ja vapauttavaa, Purokuru sanoo.

Ihminen itkee ilosta, kiitollisuudesta, surusta, kivusta. Itkemisen sanotaan puhdistavan kyynelkanavia. Mitä vielä? Itku voi tarttua, tietää Kuittinen.

– Itse esitin kerran keikalla itkuvirttä eikä itseä itkettänyt yhtään. Sitten kuulin itkua katsomosta ja se itku tarttui minuunkin! Perjantaina ei ole itkupakkoa, mutta saa itkeä, lohduttaa Kuittinen.

Kolmen päivän ja kymmenen taiteilijan työpanos purkautuu Multialla perjantai-iltana kahdessa eri esityksessä. Esitys tulee koostumaan Purokurun mukaan niin sirkus- kuin musiikkielementeistä sekä improvisaatiosta. Tupacircus on osa Multialaista Satoa -kulttuuritapahtumaa.

– Esitys on varmaan surumielinen ja osittain iloinen, miettii jonglööri-matemaatikko Harri Varpanen.

Haastattelut teki toimittaja Riikka Pennanen.