Syyttäjä: Nizzan hyökkääjällä oli kumppaneita iskun valmistelussa

Ranskassa Pariisissa syyttäjä sanoo, ettei Nizzassa 84 ihmistä surmannut kuorma-autonkuljettaja toiminut yksin. Syyttäjän mukaan iskua oli suunniteltu kuukausia. Pidätettynä on viisi ihmistä.

Ulkomaat
tPoliisit tutkivat iskussa käytettyä rekkaa Nizzassa
Ranskalaissyyttäjän mukaan Nizzassa väkijoukkoon ajanut Mohamed Lahouaiej Bouhlel ei toiminut yksin vaan hänellä oli rikostovereita.Luca Bruno / AP

Syyttäjä Francois Molins sanoo, että viittä henkilöä epäillään yhteyksistä 31-vuotiaaseen tunisialaiseen, joka runnoi kuorma-autolla väkijoukkoa Nizzan rantabulevardilla viime viikon perjantaina. Syyttäjänvirasto hoitaa terrorismintutkintaa. Nizzan hyökkäyksestä on käynnistetty tutkinta tänään torstaina. Syytelistalla on muun muassa aseiden hankkiminen terroritekoja varten ja mahdolliset yhteydet iskun tekijään.

Epäillyistä neljä on miehiä. Kaksi heistä on ranskalais-tunisialaisia, yksi tunisialainen ja yksi albanialainen. Yksi pidätetyistä on nainen, hän on ranskalais-albanialaista syntyperää.

Nizzan iskua suunniteltiin jo vuosi sitten?

Nizzan hyökkääjän lähipiiri sanoo miehen radikalisoituneen vasta äskettäin. Syyttäjän mukaan hänen puhelimestaan löytyi hakuja ja valokuvia, jotka osoittavat, että hyökkäystä alettiin suunnitellla kenties jo vuonna 2015.

Isis on ilmoittanut olevansa iskun takana. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet tätä.

Aiemmin torstaina viranomaiset ovat puolustelleet turvatoimien riittämättömyyttä ja poliisien vähyyttä kansallispäivän juhlien aikaan. Sisäministeri Bernard Cazeneuve selvitti, että paikallispoliisi oli partiointitehtävissä rantakadulle johtavalla portilla. Sisäministeriö on käynnistänyt sisäisen tutkinnan Nizzan poliisitoiminnasta. Presidentti Francois Hollande on luvannut ensimmäisiä tuloksia tutkinnasta ensi viikolla.