Libyan joukot pyrkivät häätämään äärijärjestö Isisin lopullisesti Sirtestä

Libyan YK:n tukeman hallituksen joukkojen torstaina käynnistyneeessä hyökkäyksessä Sirteen on kuollut ainakin 13 islamistitaistelijaa ja yli 110 on haavoittunut.

Ulkomaat
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Libyan joukot ajavat uudella hyökkäyksellä Isisiä entistä ahtaammalle Sirtessä. Kapinallisten asemia pommitettiin torstaina myös ilmasta käsin. Kaupungin keskustaan rajoittuvalla kapealla alueella arvellaan majailevan nelisentuhatta Isis-taistelijaa. Rintamalinja Sirtessä oli tällä viikolla pitkään rauhallinen. Rauhallinen jakso alkoi, kun Isis-taistelijat ryhmittelivät joukkojaan uudelleen viime perjantain taistelussa kärsityn tappion jälkeen.

Isis valloitti noin 170 000 asukkuaan Sirten runsas vuosi sitten Libyan kaaoksen keskellä. Välimeren rannikolla sijiaitseva Sirte on Isis-järjestön tärkein kaupunki Syyrian ja Irakin ulkopuolella.

Muammar Gaddaffin synnyinseutu

Sirte tunnetaan Libyaa pitkään hallinneen diktaattorin Muammar Gaddafin synnyinpaikkana. Gaddafi oli vallassa Libyassa 1977-2011.

Sen jälkeen kun Gaddafi oli syrjäytetty vallasta elokuun loppupuolella 2011, hän pakeni tukijoukkojensa kanssa Sirteen. Hänet otettiin kiinni juuri Sirtessä pari kuukautta myöhemmin.

Sirte oli tuolloin Naton tukemien kapinallisten piirittämä kaupunki. Gaddafin kerrotaan kuolleen kiinniotossa päähän kohdistuneeseen laukaukseen.

Lähteet: Reuters